JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smörjer: USA strör grus i Kinas superdator­maskineri

Sju kinesiska superdator­företag och -center hamnar på USA:s svarta lista över entiteter som amerikanska företag måste bojkotta.  Nvidia, AMD och Intel finns bland företagen som nu går miste om miljarder.­

Motiveringen för svartlistningen är att företagens superdatorteknik används militärt.

– Handelsdepartementet kommer att göra allt för att hindra Kina från att utnyttja amerikansk teknik för att stödja dessa destabiliserande militära moderniseringsinsatser, skriver USA:s handelssekreterare Gina M. Raimondo i ett pressmeddelande.

Det är inte första gången som kinesiska superdatorer drabbas av amerikansk bojkott. Det har en stor effekt på marknaden.  För det första är de stora leverantörerna av komponenter till superdatorer amerikanska. 

För det andra är världens tre största superdatorbyggare kinesiska. Lenovo, Inspur och Sugon har byggt 60 procent av de 500 största superdatorerna. De eller deras partners och leverantörer har på olika sätt svartlistats i olika omgångar genom åren.

Med varje bojkott öka Kinas investeringar i att bygga sig bort från beroendet av USA. Ett exempel är att centret i Waihu – som nu ska bojkottas – mellan sommaren 2016 och sommaren 2018 hade världens snabbaste dator, Sunway Taihulight. Och den är byggd på en kinesisk 206-kärnig processor, Sunway SW26010. 

Å andra sidan använder den amerikansk förbindning, från Nvidia. Datorn har inte uppgraderats, men skaffade sig en så kraftig ledning år 2016 att den fortfarande låg på fjärde plats i november. 

Också Sunway är ett av de företag som nu svartlistas. Sunway är idag involverad i byggandet av en av Kinas första ”exadatorer” – som passerar de magiska gränsen på en exaflops i beräkningsprestanda.

Här är de företag och organisationer som i veckan hamnade på US Entity List med motiveringen att de utgör ett hot mot amerikanska intressen.

• Nationella superdatacentret i Wuxi
• Dito Shenzhen
• Dito Jinan
• Dito Zhengzhou
• Shanghais designcenter för högpresterandakretsar
• Sunway Microelectronics
• Tianjin Phytium

Bilden ovan: Superdatorcentrumet i Wuxi, som hade världens snabbaste dator mellan 2016 och 2018, och som nu bojkottas

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus