JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 4 augusti 2020 VECKA 32
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Qualcomm, ZTE, KPN och Interdigital ansluter sig till den IoT-patentpool Ericsson grundade i februari. Poolen har fått ett namn, Avanci, och började skramla med insamlingsbössan redan i april.

Om dina elmätare eller dina fordon kopplar upp sig på Internet via mobilnätet, kanske du redan fått en räkning från Avanci i brevlådan?

Det är inom dessa områden som Avancis första patent ligger och företaget började driva in licenspengar redan i april.

Kasim Alfalahi

– Vi har fått en överväldigande positiv respons både från IoT-produkttillverkare och patentägare, säger Avancis ordförande Kasim Alfalahi, tidigare patentchef på Ericsson.

– Avanci betyder att tid och resurser som lades ner på förhandlingar med olika teknikinnehavare, nu kan göras på ett enda ställe, med en enda licens.

Nu rapporteras också att Avanci fått sina första medlemmar. De är Qualcomm, ZTE, KPN och Interdigital, utöver grundaren Ericsson. Avanci ser gärna att ännu fler kastar in IoT-patent i poolen.

Avaci har inte publicerat några siffror på vilka roylaties som gäller inom olika produktområden, och den sortens uppgifter brukar heller aldrig publiceras.

Avanci vill att en cykel och en bil ska betala olika royalty för ett och samma patent eftersom patentet tillför olika mycket ”värde” till produkterna. Olika värden finns bland annat i funktioner som uppkoppling, hotspotfunktion, personsäkerhet, navigering, strömmande media och monitorering.

Det som är känt är att Avanci försöker kräva in licenspriser beräknade enligt Ericssons etablerade modell, det vill säga att utgå från ”det värde som patentet tillför produkten”.

Detta har enligt Ericsson varit en standard inom mobilområdet under många år, men har på sistone blivit kontroversiellt. Bland annat driver IEEE agendan att licensavgiften istället ska beräknas på den komponent som utnyttjar den patenterade idén, alltså på mobilkretsen i sig, och inte på den telefon eller en bil som mobilkretsen sitter i.

Ericsson drog i fjol in 14 miljarder kronor på licensering, att jämföra med Ericssons totala inkomster på 250 miljarder. Företaget har dubblerat sina inkomster på intellektuella rättigheter sedan 2011. 

Elektroniktidningen skrev om Avanci i februari (länk). 

KÄLLA: Rethink Wireless

 

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)