JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
tisdag 7 december 2021 VECKA 49
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

I ett sjuårigt projekt ska KTH och Acreo hjälpa Lettlands universitet att bygga upp utbildning, forskning och laboratorier plus ett innovationssystemmed fokus på materialforskning.

– I projektet kommer vi att arbeta tillsammans med att bygga upp nya laboratorier i Riga, och fördjupa samarbetet kring forskning och högskoleutbildning. Vi vill bidra till att mobiliteten för forskare och studenter över Östersjön ökar och på lång sikt bygger vi en sammanhållen region för ny kunskapsdriven industri och innovation,  säger Nils Nordell, föreståndare för Electrumlab på KTH, i ett pressmeddelande.

Det är institutet för fasta tillståndets fysik på Lettlands universitet (ISSP UL) i Riga som fått 15 miljoner euro från EU för utveckling av kompetenscentret CAMART. Pengarna ska räcka i  sju år. Dessutom bidrar den den europeiska regionala utvecklingsfonden med mer än 16 miljoner euro.

KTH och Acreo är mentorpartners i projektet. Med sin starka kompetens inom forskning, innovation och kommersialisering av forskningsresultat ska de stödja ISSP UL och Lettland att utveckla sitt innovationssystem . 

Bland annat kommer masters- och forskarutbildningar att ses över och uppgraderas i samarbete med Lettlands universitet för att utbilda specialister inom nanomaterial, nanoelektronik, nanofotonik och relaterade  områden. 

Utveckling av nya produkter och nystartade företag kommer att främjas genom förbättrad samverkan mellan studenter, forskare och entreprenörer. Nya laboratorier öppna för både akademiska och industriella institutioner i hela Östersjöregionen kommer att etableras. 

MER LÄSNING: