JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 4 augusti 2020 VECKA 32
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

En miljard yuan (1,3 miljarder kronor) hoppas Apple tilldömas från Qualcomm av en domstol i Peking, som kompensation för Qualcomms enligt Apple monopolistiska affärsmetoder. I ytterligare en stämning i samma stad vill Apple tvinga Qualcomm att ändra licenspraxis.

Stämningen kommer bara en vecka efter att Apple och den amerikanska handelsmyndigheten FTC, anklagade Qualcomm för motsvarande brott i USA. 

Apple och FTC anklagar Qualcomm för att missbruka en stark marknadsställning till att ta hutlösa royalties för teknik som Qualcomm lovat att ta skäliga royalties för i utbyte mot att få tekniken definerad som standard. 

Enligt Apple kräver Qualcomm fem gånger mer betalt för mobilteknik än alla övriga licenssäljare sammanlagt.

Qualcomm låter sig inte skrämmas till en uppgörelse av den nya upptrappningen. 

– Apple försöker bara hitta på sätt att betala mindre pengar för Qualcomms teknik, kommenterar Qualcomms chefsjurist Don Rosenberg.

– Vi har erbjudit Apple villkor enligt samma principer som mer än hundra kinesiska företag accepterat, och Apple har vägrat att ens ta dem under övervägande.

Royaltyuppgörelser är normalt inte offentliga och därför är praxis kring dem svåra att föra en offentlig debatt om. Analysföretaget Bernstein Research gissade i måndags att Apple i snitt betalar femton dollar i royalties till Qualcomm per mobiltelefon.

En viktig poäng för Apple är att dessa femton dollar tycks vara beräknade som en procentuell andel av priset på telefonen. Enligt Apple betalar japanska mobiltillverkaren Kyocera betydligt mindre än femton dollar i royalties till Qualcomm för sina hundradollarstelefoner. 

Apple tycker inte det är rimligt att royalties för mobiltekniken i sig – som är exakt densamma i Kyoceras och Apples mobiler – beräknas som en andel av slutpriset på hela telefonen. Apples resonemang är att värdet i dess Iphone ligger i mycket annat än själva mobiluppkopplingen.

Qualcomm har tidigare dömts till miljardböter i Kina och Sydkorea för samma brott.

Också Ericsson kräver royalties från mobiltillverkare, men hävdar att de inte beräknas som en andel av slutpriset, utan är fasta kostnader för olika kategorier av mobila enheter. Huruvida Kyoceras och Apples telefoner betalar lika mycket eller ej, beror på om Ericsson placerar dem i samma kategori eller inte.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)