JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Sekundärminnestillverkaren Seagate utvecklar två egna Risc V-kärnor som ska användas i egentillverkade kretsar – en som är snabb och en som är liten och strömsnål.

OVAN: Segates snabba Risc V-cpu finns redan tillverkad. Den höjer prestandan tre gånger

NEDAN: Kommande hårddiskar behöver mer beräkningskraft för bland annat positionering av skriv-läshuvudet.  

Både Seagate och konkurrenten Western Digital har varit involverade i den öppna cpu-arkitekturen Risc V länge. Seagates snabba Risc V-kärna har utvecklats i fem år och Seagate demonstrerar den nu i en hårddisk. Den har tre gånger högre prestanda än den cpu Seagate använder idag. En av tillämpningarna är servostyrd exakt positionering.

Den andra kärnan utvecklas fortfarande. Den är optimerad för litet fotavtryck och låg strömförbrukning. Den kommer att tillverkas i flera olika konfigureringar för olika jobb. Ett av de ansvarsfulla uppdragen blir kryptering, bland annat post-kvantkryptografi – kryptering som kvantdatorer inte kan knäcka.

Ett skivminne innehåller många cpu:er som tar hand om uppgifter som avkodning, felrättning, kryptering, servostyrning och i växande omfattning intelligens och annan analys. Årets skörd av Seagateprodukter innehöll nära en miljard cpu:er.  Några av dessa cpu:er ska nu bytas mot Risc V som är gratis. Den är dessutom mycket tillåtande vad gäller möjligheten att optimera den för specifika tillämpningar.

Skivminnen och flashminnen får allt extremare specifikationer vilket betyder att de behöver hantera allt mer data i realtid. År 2026 spås hårddiskar komma att rymma 50 terabyte. De kommer att använda en miljon spår per tum och behöver en radiell tolerans på 2,4 nm och en vertikal tolerans mätt i ångström – atomradier. Samtidigt förflyttar sig skriv-läs-huvudet med en hastighet av 2,5 m/s. Positioneringen kräver beräkningsintensiva algoritmer. 

Lägg till detta att cpu:er börjar vilja avlasta uppgifter till hårddisken, som maskininlärning, för att höja prestanda både i edge- och servertillämpningar.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)