JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 7 juni 2020 VECKA 23

Fordonselektronik ALLA TAGGAR

Alla tyska mackar ska ha laddare

Alla tyska bensinstationer – 14 118 stycken – ska vara utrustade med laddarplatser för elbilar.  Det bestämmer nu tyska regeringen och lanserar dessutom generösa rabattprogram för elbilar.

Einride vill bli spindeln i framtidens transportnät

Lastbilen i sig är inte det intressanta när godstransporter blir elektrifierade och robotifierade – utan systemet som organiserar körningarna. Det menar svenska Einride och lanserar ett sådant system för hållbara transportnät.

Liten och hårt packad

Två flerlagerskondensatorer, MLCC, med sikte på fordon är vad japanska Murata har i sin hand. Båda sticker ut. Den ena är industrins minsta i sitt slag, den andra har industrins högsta kapacitans för sin storlek.

Vätgasfokus i Sydkorea ger gas åt svenska Powercell

Göteborgsföretaget Powercell, som utvecklar och tillverkar bränslecellstackar, rider på Sydkoreas jättesatsning på vätgasdrivna fordon. Det svenska företaget har just fått en order värd 3,5 miljoner kronor på bränslecellsstackar och bränslecellssystem från sydkoreanska Bumhan Industries, som nu även bildar ett dotterbolag som fullt ut fokuserar på bränsleceller.

Volvo Cars bidrar till utvecklingen av hållbara städer

Volvo Cars har klivit in som ny partner i Johanneberg Science Park. De två har tecknat ett avtal som syftar till att skapa en hållbar stadsutveckling och som ska bana väg för en västsvensk bilindustri i framkant. Tillsammans ska de bland annat utveckla och testa nya mobilitetslösningar i samverkan med till exempel bygg- och bostadsbolag, akademi och offentliga aktörer.

Gigabatterifabrik planeras i Storbritannien

30 GWh/år kan bli kapaciteten på sikt för en bilbatterifabrik som planeras av två brittiska nystartade företag, någonstans på brittisk mark.

Toshiba: Videobryggor framtidssäkrar bilen

Vad ska bilföraren göra när autonoma fordon bli realitet och hen inte längre behöver hålla i ratten? Det frågar sig både konstruktörer och konsumenter. Det uppenbara svaret är att erbjuda föraren ett större utbud av underhållning i fordonet – mer likt det som dagens passagerare på flyg och tåg har att välja ­mellan.

KDPOF: Optiskt Ethernet för elfordon

Optisk plastfiber (POF) har utmärkt prestanda vad gäller påstrålade störningar (EMS) plus att den själv inte skickar ut några störningar (EMI). Den är okänslig för elektromagnetiska fält. Dessutom är den både galvaniskt isolerad och mekaniskt robust vilket gör den till det perfekta valet för användning i fordon.

Att bygga trehjulingar på franchise


Ritningarna kommer från Sverige. Men fordonen ska tillverkas i lokal regi över hela jorden. Det är planen för Clean Motion i Göteborg och dess batteridrivna trehjuling Zbee.

Självkörning med glidarstuk

Det finns många företag runt om i världen som utvecklar självkörande fordon. T-Engineering i Trollhättan tog avstamp i sitt kunnande om motorstyrning. Delar av tekniken som behövs för att göra fordonet självkörande kommer från externa leverantörer.

Cykelradar ska förbättra trafiksäkerheten

Kan man ta ett radarsystem utvecklat för bilar och applicera det på en cykel? Och hur uppmärksammar man cyklister och bilister på faror? Forskningsprojektet Sebra har visat att det förstnämnda fungerade alldeles utmärkt men att det inte är helt enkelt att utforma ett varningssystem som är entydigt.

Volvo lovar oövervakad självkörning år 2022 

Volvobilar på plattformen SPA 2 kommer att år 2022 kunna köra på egen hand utan övervakning på motorväg. Det säger företaget i ett pressmeddelande.  

Audi A8 skjuter upp kökörningen

Audi blåser av projektet att addera automatisk kökörning till den nuvarande generationen av Audi A8.

Jönköpings stombusslinjer elektrifieras

Efter ett lyckat pilottest får Jönköping 45 nya elbussar och ABB installerar tio stycken pantografladdare på 450 kW.

GM lägger ner bildelningstjänst

General Motors nordamerikanska bildelningstjänst Maven släcks ner. GM konstaterar att tjänsten, som startades 2016, inte är lönsam. Corona blev droppen.

Första finansiering klubbad för elfordonscentret

Energimyndigheten beviljar 575 miljoner kronor i stöd till det svenska testcenter för elektromobilitet som planerats sedan 2017. 

Acconeer utvecklar sin radarteknik med japan

Svenska Acconeer – som utvecklat en radarsensor med hög precision – har ingått ett avtal med japanska Alps Alpine. Avtalet är värt 70 miljoner kronor för Acconeer och innebär att företagen gemensamt ska utveckla sensorteknik med sikte på bil-, industri- och konsumentområdet.

Infineon beställer prototyper av svenska Gapwaves

Göteborgsföretaget Gapwaves ska utveckla antennprototyper för 77 GHz bilradar till tyska Infineon. Prototyperna ska levereras under årets andra kvartal. Ordern är värd cirka en halv miljon kronor.

Lanserar ny hemsida

Innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem har uppdaterat hemsidan. Förutom det sedvanliga ansiktslyftet ska det bland annat gå lättare att hitta information.

Volvo och Daimler satsar 13 miljarder på bränsleceller

Volvokoncernen och Daimler Truck bildar ett samriskbolag för att utveckla och kommersialisera bränslecellssystem till tunga fordon. Företagen satsar tillsammans 13 miljarder kronor i det nya bolaget som de ska äga lika stora delar av.

 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)