JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 23 september 2020 VECKA 39

Inbyggda system ALLA TAGGAR

Seggers division dividerar minneskravet

Tyska Seggers implementeringar av plus och minus, multiplikation och division, sinus och cosinus, logaritmer och så vidare, kräver 72 procent mindre minne på en Risc V-processor än de fria Gnu-flyttalsbiblioteken. Det hävdar Segger.

Microchip släpper Risc V-sats på Polarfire


Icicle heter ett utvecklingskort från Microchip baserat på Microsemis strömsnåla FPGA Polarfire som inkluderar två stycken hårda Risc V-kärnor.

Spindeln i ditt IoT-nät

Datainsamling, visualisering, övervakning och lokal lagring. Allt finns integrerat i en och samma konfigurerbara programvara för dig som bygger IoT-system. Den heter Jedi One och utvecklas på Machinechat i San Jose.

Hennes testbädd blir kvar

REPORTAGE Snart är den slut, AI Mee, en treårig öppen testbädd inom robotik och autonoma system på Örebro universitet. Men sörj inte, för labben permanentas och projekten går vidare under ny flagg.

Nvida köper Arm för 40 miljarder dollar

Efter bara fyra år som ägare vill Softbank sälja Arm. Den som vill köpa är Nvidia – som dessutom tänker addera sina egna grafik- och neuronkärnor till Arms utbud.

Huaweis eget OS på väg till smarttelefoner

Version 2.0 av Huaweis operativsystem Harmony stöder mobiltelefoner. En smarttelefon med Harmony 2.0 kan dyka upp tidigast nästa år.  

IAR gör RE:s snålhet rättvisa

IAR:s utvecklingsmiljö Embedded Workbench stöder från och med nu Renesas processorfamilj RE och dess kamp för att ge världens batteridrivna IoT-noder längre batteritid.

Data modul öppnar Shanghaishop

Tyska Data Modul öppnar en fabrik i Shanghai för att korta kundernas produktionscykler.

PC-kort på Risc V – nästa Pi? 

Under Q4 släpps provexemplar av Picorio – en kortdator som kör Linux på Risc V. Den utvecklas på öppenkodslabbet Rios, som leds av den legendariske processorprofessorn David Patterson – en av de ledande inom Risc V-rörelsen.

Com-moduler på Intels elfte Core

I samma ögonblick som Intel släppte Tiger Lake  –  elfte generationen av processorarkitekturen Core – så fanns den på två Com-moduler från tyska Contagec. 

Bättre hjärnkontakt från Elon Musk

En trådlös sensornod i storlek som en puck till ett hockeyspel har under två månader fungerat som gränssnitt till hjärnan hos en gris vid namn Gertrude. Detta hjärngränssnitt, från Elon Musks bolag Neuralink, är ingen revolution, men det har bättre prestanda än existerande lösningar.

AI-box för industriell IoT

En sjunde eller åttonde generationens Intel Core, med PCI Express för montering av exempelsvis ett Nvidia Tesla-kort. Det finns i industridatorn EBOX-7000 från Sintronics.

JLT-guide för enklare val av tåliga datorer

Växjöföretaget JLT Mobile Computers har utvecklat tåliga datorer i över 25 år. Nu har företaget tagit på sig lärarhatten. I sin andra guide på kort tid delar det med sig av praktiska tips som gör det lättare för dig att välja rätt dator för din tillämpning.

Så blev Mips kinesiskt

Den klassiska amerikanska cpu-arkitekturen Mips är idag under ett kinesiskt bolags kontroll och har bland annat licenserats till Huawei. Nyhetsbyrån Reuters har kartlagt hur det gick till när Mips efter tre år av bolagstricksande till slut blev kinesiskt. 

Utmanaren vill bli ensam patentpool

Patentpoolen Access Advance uppmanar alla andra pooler att stiga åt sidan och låta Access Advance sköta licenseringen av det nya MPEG-videoformatet VVC.

MPEG-poolen har fått en utmanare

Någon har krossat drömmen om att MPEGLA:s nya standard VVC skulle ha en enda patentpool. En pressrelease från MPEGLA antyder att någon håller på att forma en konkurrerande patentpool.

Lär barn koda med förenklad grammatik

Stränga syntaxregler får vänta till senare. I sina första program kan skolbarn få använda ett enklare språk. Så funkar ju den vanliga skrivundervisningen.

Fingerprint i samarbete med Infineon

Biometribolaget Fingerprint Cards ska tillsammans med det tyska halvledarbolaget Infineon ta fram biometriska betalkort.

Risc V-kärna för Linux

Codasip släpper vad företaget självt beskriver som den mest avancerade Risc V-cpu:n för Linux. Säkerhet och realtids-AI på Linux är intressanta tillämpningar som Codasip framhåller.

R1000 i Com Expressmodul

Congatecs Com Express-modulfamilj TR4 finns nu med AMD:s processor Ryzen Embedded R1000. En strömsnål processor med högre prestanda till lägre pris, för tillämpningar med kraftfull grafik, sammanfattar företaget. 

 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)