JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Kommunikation ALLA TAGGAR

Kommunikation ALLA TAGGAR

Huawei vs PTS: Nu möts de i Förvaltningsrätten

Onsdag den 21 april startar förhandlingen i Förvaltningsrätten där målet mellan Huawei och PTS ska avgöras. Rätten har avsatt tre dagar för den muntliga förhandlingen.

Mavenir och Xilinx: Gör massiv mimo för O-RAN

Telekomleverantören Mavenir har tillsammans med FPGA-specialisten Xilinx tagit fram en komplett lösning för massiv mimo med 64 TRX till både 4G- och 5G-nät. De första produkterna ska komma mot slutet av året.

Nokias 5G klarar 10 Gbit/s

Tillsammans med den australiensiska operatören Optus har Nokia pressat upp nedlänken i ett kommersiellt 5G-nät till 10 Gbit/s. Det krävdes 800 MHz bandbredd på millimetervägsområdet för att sätta rekordet.

KPN stämmer Ericsson för patentbrott

Den nederländska operatören KPN har stämt Ericsson för att företaget vägrar betala royalty för fem telekompatent, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

En testbädd för Ericssons radiomoln

Mer flexibilitet och större öppenhet. Det var ledorden när Ericsson i höstas lanserade Cloud RAN, en lösning för att köra radionätets mjukvara i molnet. Nu följer företaget upp med Open Lab, en testbädd för alla som vill experimentera med tekniken.

95 procent kan få 1 Gbit/s

Hela 95 procent av alla hushåll och företag i Sverige hade tillgång till eller möjlighet att ansluta sig till ett ”snabbt” bredbandsnät i oktober 2020. Det visar Post- och telestyrelsens (PTS) rapport PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2020.

AT&T och Ericsson i förarsätet på amerikansk 6G-satsning

The Next G Alliance drog igång för ett halvår sedan med målet att Nordamerika ska ta ledningen inom mobilkommunikation. AT&T:s teknikchef blir nu ordförande medan Ericssons chef i Silicon Valley, Jan Söderström, blir vice ordförande. Bägge är valda på två år.

Komplett radio för O-RAN

Analog Devices släpper två asicar som tillsammans med företagets familj av radiokretsar utgör en komplett radioplattform för LTE, 5G och NB-IoT som följer specifikationen från O-RAN Alliance.

KTH gör mobilmast på löpmeter

Forskare vid KTH har i ett projekt tillsammans med Ericsson tagit fram en remsa med en mängd små antenner som kan placeras i princip var som helst. I framtiden kan antennerna komma att bli en del av väggen i vardagsrummet eller husfasaden, menar forskarna.

Smartare trafik: Testar realtidsstyrning för bättre trafikflöde

Hur får man invånare och företagare att trivas i en växande storstad? En del av svaret är att styra trafiken smartare för att undvika trafikstockningar och andra irritationsmoment. Så istället för att låta trafiken i en korsning förlita sig på äldre teknik och historiska flödesdata har Stockholm testat att styra med realtidsdata.

Smartare trafik: AI lockar trots omogen teknik

På Kungsholmen har Stockholms stad testat videokameror som styrs med hjälp av maskininlärning. Huvudsyftet har varit att studera om realtidsdata kan användas för att förbättra den befintliga trafikstyrningen.

Smartare trafik: Värmekameror för flexibel grön våg

I ett försök på Västerbroplan i Stockholm har värmekameror testats för att styra trafiksignalerna mer adaptivt. Istället för att olika tidsscheman styr på bestämda klockslag, byts schemat efter hur trafikintensiteten faktiskt ser ut i stunden.

Smartare trafik: Skyddar busslinje med restidsdata

Ett test vid Fridhemsplan har visat att det går att skydda bussar från att fastna i köer genom att utnyttja restidsdata för biltrafiken. Nu har tekniken flyttat ut i vardagen.

Avslöjar licensavgiften för en 5G-mobil

Upp till 2,5 dollar för varje 5G-mobil som tillverkas vill Huawei ha i licensavgift. Företaget släppte uppgiften på en presskonferens med syfte att öka transparensen kring företagets patentstrategi.

Nokia strukturerar om

Nokia ska minska antalet anställda med mellan 5000 och 10 000 personer de närmaste två åren. Pengarna som sparas in ska investeras i nya teknikområden för att stärka konkurrensförmågan.

Molnlösningar: Nokia i samarbete med Amazon, Google och Microsoft

Den finländska telekomjätten Nokia ska tillsammans med Amazon, Google och Microsoft ta fram lösningar som gör det enklare för kunderna att utveckla molnlösningar som körs långt ute i mobilnäten.

Även Nokia avstår mobilmässan

I tisdags blev det klart ett Ericsson avstår MWC i Barcelona även i år, sent i onsdags drog sig även Nokia ur. När två av de tyngsta utställarna inte deltar kommer det att bli svårt för branschorganisationen GSMA att genomföra mässan på plats i Barcelona.

Halvtid: Smartare elektroniksystem

Strax före jul fick innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem klartecken från Vinnova att ansöka om ytterligare tre år. Lejonparten av de drygt 40 miljoner kronor som fördelas varje år går till olika samarbetsprojekt mellan företag, institut och akademi, medan en mindre del går till riktade satsningar, och så kostar information och administration en slant.

Rosa robot kör hem din mat gratis

Om du bor eller jobbar runt Stureplan i Stockholm kan du få mat, böcker och andra saker som väger under 20 kg levererade av Foodoras självkörande robot kostnadsfritt. Erbjudandet gäller dock bara idag och imorgon men försöksverksamheten ska återupptas senare i vår.

Apple lägger 1 miljard euro på kiseldesign i München

Det är i ett blogginlägg som Apple berättar om planerna för München, där företaget ska bygga ett nytt kontor som bland annat ska husera ett utvecklingscenter för 5G-modem och annan trådlös teknik.

 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)