JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Medicinteknik ALLA TAGGAR

Slår ut corona med UVC

LightLab Sweden har utvecklat en teknik som inaktiverar bakterier och virus med hjälp av ljus med UVC-våglängd. En färsk studie från Italien visar att den svenskutvecklade lösningen kan inaktivera viruset SARS-Cov-2.

Nytt pris för innovativ hälsoteknik

Mässan Vitalis har instiftat HealthTech Award 2021. Tanken är att lyfta fram innovationer som gör skillnad för människors liv och hälsa. Är du intresserad av att delta?

En cellulosatråd för elektroniska textiler

Hållbarhetsskäl talar för att elektroniska textiler måste tillverkas av förnybara material. Chalmers bidrag är en cellulosatråd som belagts med en biokompatibel polymer.

Halvtid: Smartare elektroniksystem

Strax före jul fick innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem klartecken från Vinnova att ansöka om ytterligare tre år. Lejonparten av de drygt 40 miljoner kronor som fördelas varje år går till olika samarbetsprojekt mellan företag, institut och akademi, medan en mindre del går till riktade satsningar, och så kostar information och administration en slant.

Flexibel kraft för medtek

Japanska Cosel – ägare av den svenska kraftspecialisten Powerbox – har adderat PJMA-serien för strömförsörjning av medicinska tillämpningar. Två AC/DC-versioner är släppta.

En puck som tar blodtrycket

Tre företag – ett europeiskt och två kinesiska – håller på att ta fram en liten enhet, som ryms i handflatan, och som noggrant kan mäta blodtrycket i fingret för att därefter skicka mätdata trådlöst till en smartmobil. Enheten påstås bli världens första i sitt slag.

XP Power: När patienten är elektriskt kopplad till instrumentet

Isolering, läckström, beröringsström, EMC, användningsmiljö och antalet effektutgångar – den här artikeln går igenom vad du behöver tänka på när du konstruerar strömförsörjning till ett instrument som kan stå i elektrisk kontakt med patienten.

Krafttag från TDK-Lambda

Den japanska kraftspecialisten TDK-Lambda adderar ett flertal kraftmoduler till sin CUS400M-familj. Därmed täcker familjen utspänningar från 12 V till 48 V, och levererar 400 W vid forcerad luftkylning och 250 W vid konvektionskylning.

Hans hjärta slår för hjärtpatienten

Redan 2003 ansåg forskare på Linköpings universitetssjukhus att kranskärl kan undersökas med datortomografi. Då trodde få andra på metoden, men förra året blev den accepterad som standard i Europa. Nu vill Linköpingsforskarna skapa patientnytta med en helt ny typ av datortomograf som räknar fotoner.

Signify: Sätter UV-ljus på corona

När länder nu står inför den andra vågen av pandemin har det blivit förnyat fokus på att göra det arbetsplatser, byggnader och alla typer av kollektivtrafik säkra att använda. Allteftersom organisationer börjat ta itu med detta har en sedan tidigare beprövad form av desinfektion – belysning med ultraviolett (UV) strålning – fångat stort intresse. Men vad exakt är UV-belysning? Hur fungerar det och var kan det användas?

Ett EKG ska räcka för att se sporadiskt förmaksflimmer

Svenska Zenicor har utvecklat ett tum-EKG som kan fånga upp störningar i hjärtrytmen hos en individ. Enkelheten är vital och målet på sikt är att behandlingen blir rutinmässig. Nästa steg är att med artificiell intelligens hitta spår av förmaksflimmer i ett EKG som idag uppfattas som helt normalt.

Behandlar depressionen med ström och beteendeterapi

Det går att behandla depressioner genom att kombinera elektrisk hjärnstimulering med beteendeterapi. Malmöbolaget Flow Neuro­science har utvecklat ett headset med tillhörande app som gör att patienterna kan utföra behandlingen på egen hand.

Smarta handtag gör dig till bättre skidåkare

Stoppa in sensorer i handtagen på skidstavarna så går det att mäta hur bra du är på att staka och därmed förbättra både åkteknik och fysisk styrka. Stavhandtagen kommer från Göteborgsföretaget Skisens och börjar säljas under nästa år.

Febermätande bågar kan varna för nästa utbrott

En båge som dignar av IR-sensorer tar snabbt tempen på alla människor som strömmar igenom. Det finns liknande produkter men enligt svenska ACT ingen med samma kapacitet, precision och integritet.

Skapar robot som dödar virus med ljus

En städrobot som tar död på virus, däribland covid-19, med hjälp av UVC-ljus är vad forskare vid Örebro universitet utvecklar just nu. Tanken är att skapa ett robotsystem med öppen källkod som är enkelt att bygga.

GE Healthcare köper svenska Prismatic Sensors

Prismatic Sensors utvecklar en datortomograf vars detektor räknar varje foton. Det gör att bildkvaliteten kan förbättras rejält, utan höjd stråldos. Nu köper General Electric Healthcare, som tillhör världsledarna inom datortomografi, det svenska företaget.

Sivers går mot medtek i Kina

Den svenska millimetervågsspecialisten – som numera presenterar sig som Sivers Semiconductors – ska hjälpa Siemens Healthineers att utnyttja 5G-teknik inom medtek. Kistaföretaget ska leverera både utvärderingskit och radiomoduler.

Rise får fortsätta certifiera medicintekniska produkter

Nästa år ändras kraven på de anmälda organ som certifierar medicintekniska produkter. Regeringen föreslår därför att forskningsinstitutet Rise får 15 miljoner kronor för att kunna ta steget.

Siemens DT-värsting i Linköping


Linköpings universitet är först i världen med att installera en helt ny typ av datortomograf i klinisk miljö. Den har väsentligt högre upplösning än alternativen, då den mäter energin i varje enskild foton.

Sensorer i skosulan ger bättre hälsa

Med hjälp av en inläggssula med sensorer kan forskare vid Mälardalens högskola (MDH) mäta buren vikt under gång. Det gör det möjligt att övervaka tunga arbetsförhållanden, något som på sikt kan minska lidandet hos användaren och kostnader för sjukvården.

 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)