JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 4 juni 2020 VECKA 23

Nyheter

Göteborgsföretaget Powercell, som utvecklar och tillverkar bränslecellstackar, rider på Sydkoreas jättesatsning på vätgasdrivna fordon. Det svenska företaget har just fått en order värd 3,5 miljoner kronor på bränslecellsstackar och bränslecellssystem från sydkoreanska Bumhan Industries, som nu även bildar ett dotterbolag som fullt ut fokuserar på bränsleceller.

Norska Morrow Batteries tänker bygga en batterifabrik med en kapacitet på 32 GWh. En fjärdedel av kapaciteten ska finnas på plats år 2024. Initativet kommer från den gamle miljökämpen Frederic Hauge.

Med Pro Glasses 3 går det att traska runt på stan och spela in data utan att omgivningen höjer på ögonbrynen. Tobiis teknik för ögonföljning har krympts så mycket att den knappt syns.

Grundämnet neodym – som bland annat ger oss starka magneter – visar sig implementera sin magnetism på ett oväntat och hittills okänt sätt. Det har forskare på Uppsala universitet upptäckt tillsammans med forskare på  Radbouduniversitetet i Nederländerna. 

Mannen bakom den benförankrade hörapparaten – Bo Håkansson – blir hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Han är professor i elektroteknik på Chalmers och står bakom världsledande forskning kring fortledning av ljudvågor i mänskligt ben.

Coronaviruset tvingar branschmässan Advanced Engineering i Göteborg att flytta till mars nästa år.

Krossa norska elbilsbatterier och dela resterna med en aluminiumtillverkare. Det ska svenska Northvolt göra. Deras gemensamma anläggning ska stå klar i Fredrikstad i Norge år 2021.

Mellan ett och fyra års fängelse blir domarna för fyra män involverade i miljöbrottet i Närke där 1900 ton batteriavfall dumpades och grävdes ner under ett år fram till slutet av år 2019.

Den amerikanska branschorganisationen SIA, Semiconductor Industry Association, vill att den amerikanska staten ska satsa 37 miljarder dollar på att stärka landets halvledarindustri. Det skriver Wall Street Journal.

Ett forskarlag vid Stockholms universitet har utvärderat en ny metod att återvinna nickelmetallhydridbatterier. Den är enklare och resultatet blir bättre än existerande metoder.

Branschorganisationen GSMA och standardiseringsorganisationen O-RAN Alliance ska samarbeta för att öppna gränssnitt ska bli verklighet i framtida 5G-nät. Målet är att tekniken ska slå igenom inom fyra år.

EG Electronics har köpt samtliga aktier i kontraktstillverkaren Weab, kort för Wermlands Elektronik AB. Företaget har fabrik i Torsby för tillverkning av avancerad elektronik.

Göteborgsföretaget Insplorion får drygt 1,9 miljoner kronor från Vinnova för att fortsätta utveckla sensorer som i realtid mäter laddningen hos battericeller. För att komma vidare i utvecklingsarbetet har ett konsortium med nödvändig expertis bildats.

Du har garanterat varit med om att försöka ansluta till hotellets eller shoppinggallerians wifi-nät och svurit över krångliga lösenord. Nystartade WBA OpenRoaming vill göra det lika smidiga att ansluta till publika wifi-nät som till mobilnäten.

GS Yuasa har öppnat ett kontor med tillhörande lager i Jönköping. Därmed får kunder i Norden och Baltikum kortare ledtider, lokal support och kan beställa mindre kvantiteter.

En grupp på 15 företag har slutit upp bakom Qualcomms planer på VR och AR via 5G-nätet. Målet är att redan i år få ut headset som är uppkopplade via en 5G-mobil.

 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)