JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
tisdag 30 november 2021 VECKA 48
UPPDATERAD: Den börsnoterade kontraktstillverkaren Partnertech redovisar en förlust på 17,5 miljoner kronor för 2007. Det är 37,5 miljoner kronor sämre än vad ledningen spådde så sent som i december.
Medan de svenska kontraktstillverkarna över lag hade ett mycket gott fjolår har branschens största företag, Partnertech, fått grus i maskineriet. Företaget gick den 10 december ut och sänkte prognosen för både omsättning och vinst. Samtidigt lade företaget ett kraftigt sparpaket där 150 anställda förlorar jobben. 40 av dessa finns i Åtvidaberg och 15 i Vellinge.

När nu siffrorna för fjärde kvartalet är klara visar det sig att det gick än sämre. Företaget tar ytterligare engångskostnader på 28,6 miljoner kronor. Dessutom har rörelseresultatet påverkats i högre grad än förväntat av volymnedgången och valutaförändringar, vilket innebär att utfallet blir 37,5 miljoner kronor lägre än den prognos som lämnades så sent som den 10 december.

Partnertechs omsättning för 2007 slutar på 2,643 miljarder kronor, ner från 3,057 år 2006. Resultatet blir minus 17,5 miljoner kronor, ned från 180 miljoner kronor i vinst år 2006.

 

På dagens telefonkonferens berättade den tillförordnade vd:n Rune Glavare att tre större kunder står för 86 procent av tappet. Vilka de är ville han inte säga med helt klart är att norska Tomra, som gör returburksautomater, är en av de tre. Ingenting tyder heller på att någon av de tre kommer att öka under året.

Av Partnertechs tre affärsområden, industri/telekom, terminaler/maskiner och medicinteknik är det just terminaler/maskiner som står för tappet. Övriga har i stort sett hållit ställningarna.

Företaget lämnade ingen ny prognos för 2008 men i december sade Rune Glavare att omsättningen 2008 skulle landa på ungefär samma nivå som 2007.

Börsen reagerade surt och sänkte kursen med drygt 9 procent i den inledande handeln. Företagets värde har därmed minskat med 76 procent de senaste 12 månaderna.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus