JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
UPPDATERAD: Katalogdistributören Elfa har sålts till schweiziska Dätwyler för 2,1 miljarder kronor. Dätwyler är en koncern med verksamhet inom industriella komponenter samt distribution av elektronikprodukter.

- Det känns jättebra, vi passar perfekt ihop. Vi är jämnstora och Distrelec har ingenting i Norden utan finns i tysktalande länder och så har vi båda ambitionen att gå österut, säger Bo Lindqvist som är vd på Elfa.

Distrelec ingår i den schweiziska koncernen Dätwyler som förutom katalogdistribution även har verksamhet inom kablagetillverkning, förpackningar för mediciner och gummidetaljer.

Distributionsverksamheten är stark i Ungern, Slovakien och Tjeckien medan Elfas största östeuropeiska marknader finns i Ryssland, Baltikum och Polen.

- Tillsammans med Distrelec blir vi faktiskt näst störst i Europa och får bättre möjligheter att växa i Östeuropa.

Hur affären kommer att på verka de anställda är ännu inte klart men Bo Lindqvist ser inte att det finns något större överlapp.

- Vi har lager i Veddesta medan de har ett lager i Schweiz och ett i Tyskland. Man ska vara försiktig med att ändra logistiken som är väldigt effektiv. Däremot tror jag att det kan finnas mycket att vinna på att samordna inköp.

Det var i juni 2006 som familjen Jensen, som ägt Elfa under större tiden av företagets över 60 åriga historia, sålde majoriteten av aktierna till investmentbolaget Industri Kapital för 1,2 miljarder kronor. Nu släpper de kontrollen helt när Dätwyler förvärvar 100 procent av Elfa.

Elfa, med huvudkontor och lager i Veddesta nodväst om Stockholm, har lite drygt 400 anställda. I fjol omsatte företaget 987 miljoner kronor och gjorde en rörelsevinst på 176 miljoner kronor.

Läs en längre intervju med Elfas vd Bo Lindqvist från juni 2007 (länk)
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)