JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Har du problem med värmen hemma, med läckande vattenrör eller har du gamla elledningar? Och är du dessutom fastighetsskötare eller hantverkare? Då kan 25 000 kronor för en värmekamera vara väl investerade pengar. I alla fall om man ska tro den Danderydsbaserade delen av Flirkoncernen som lanserat sin hittills billigaste värmekamera kallad i5.

– Vad vi vet ligger den 30 till 40 procent under konkurrenterna i pris, säger Rickard Lindvall som är utvecklingschef på Flirs termografidivision.

Priset på den lilla handhållna värmekameran i5 är samtidigt cirka hälften av vad företagets billigaste modell kostat hittills. För att pressa kostnaderna har man lagt mycket energi på att göra kameran enkel att tillverka.

– Det är första gången vi lyckats göra en kamera med ett enda kretskort, med ett linselement och som är och robust att montera.

Hela tillverkningen sker dessutom i den egna fabriken i Tallin och inte i Danderyd där de dyrare modellerna slutmonteras och kalibreras.

– Vi har också revolutionerat tillverkningsprocessen, säger Rickard Lindvall.

Ytterligare en orsak till att kameran är så billig är att själva detektorn sjunkit i pris i takt med att volymerna ökat. Den har också relativt få pixlar, bara 80 x 80 stycken, och uppdateringshastigheten är 9 Hz.

Men den nya i5 har inte riktigt lika bred funktionalitet och brett arbetsområde som de dyrare värmekamerorna. Temperaturområdet är något mindre, det går från 0 grader Celsius upp till 250 grader Celsius. Inom detta temperaturområde har instrumentet noggrannheten ±2 grader eller ±2 procent beroende på vilket som ger lägst värde.

Kameran har en liten färgskäm på 2,8 tum och bilderna kan sparas på ett SD-kort eller läsas ut i jpeg-format där varje pixel innehåller temperaturinformationen. Har man Flirs speciella bildbehandlingsprogram går att komma åt informationen och göra olika typer av analyser.

I5 har ett listpris på 25 000 kronor.

Läs en längre artikel om Flir här (länk)
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus