JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Medan prognoserna för infrastruktur till mobilnäten är mer än dystra pekar kurvorna för de mikrovågslänkar som kopplar ihop basstationerna med det fasta nätet rakt uppåt. Och även på detta område är Ericsson nummer ett.
– Mobiloperatörerna har inte råd att kapa investeringarna i stamnäten eftersom de i så fall riskerar att tappa kunder på en hårt konkurrensutsatt marknad. Vi förväntar oss inte att användningen av mobilnäten kommer att minska i någon större grad på grund av lågkonjunkturen så behovet av bandbredd mellan mobilnätet och stamnätet kommer att fortsätta växa vilket i sin tur driver efterfrågan på mikrovågslänkar, och då särskilt Ethernetvarianterna, säger Richard Webb på Infonetics Research i en pressrelease.

Marknaden för mikrovågslänkar var värd lite drygt 3,9 miljarder dollar i fjol men intressantare är att den spås växa med hela 83 procent mellan åren 2008 och 2011.

Tillväxten drivs framförallt av den ökande datatrafiken och eftersom få basstationer är anslutna till fibernät tvingas operatörerna att uppgradera anslutningarna till stamnätet med mikrovågslänkar som kan hantera Ethernet. Att man väljer den lösningen beror också på att operatörerna då slipper betala trafikavgifter vilket är fallet vid anslutning med fiber.

Marknaden domineras av Ericsson även om NEC säljer fler enheter.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus