JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Den svenska industrin vill, med stöd av högskolorna, bli tio gånger effektivare än idag på att utveckla programvara. Bland annat hoppas man få till ett nationellt program med tydligt fokus på programvaruutveckling.
Om hårdvaran är hjärtat i många svenska industriprodukter så är mjukvaran deras själ. Med det budskapet vill nu intresseföreningen Swedsoft slå på trumman för behovet av tydligare fokus på mjukvara, den term man föredrar framför programvara. I en skrift, en ”strategisk forskningsagenda” konstaterar Swedsoft att mjukvara är av vital betydelse för svensk industri, inte minst då hälften vår export är kritiskt beroende av mjukvara, och att mjukvara är det främsta medlet för många företag att differentiera sina produkter.

Samtidigt sker en stor del av svensk mjukvaruutveckling i isolerade öar. Det är först nyligen som de svenska mjukvaruintensiva företagen har insett att de sitter i samma båt, och att deras utmaningar är gemensamma. Just därför måste samarbetet mellan företagen, och mellan industri och akademi, tas till en ny nivå, menar Swedsoft.

Swedsoft har formulerat tre grundläggande åtgärder som ska öka konkurrenskraften för svensk mjukvaruindustri. För det första måste mjukvaruutveckling erkännas som en egen disciplin, och inte som ett medel för att nå andra mål. Detta för att komma bort från dagens fragmenterade situation.

För det andra vill Swedsoft se ökad stimulans för korsbefruktning mellan mjukvaruutveckling inom industri och akademi. Och för det tredje vill Swedsoft att mer pengar anslås till forsknings- och utvecklingssatsningar inom mjuvaruutveckling, helst i form av ett nationellt program för området.

Målet är att svensk mjukvaruutveckling ska bli tio gånger mer effektiv än idag. Ett antal konkreta steg för att nå dithän beskrivs i skriften.

Bakom Swedsoft står såväl storindustrin som akademin. Ericsson, Saab och ABB är medlemmar, jämte forskningsinstitutet Sics och högskolor som KTH, Chalmers, Lund, Linköping och Mälardalen. Skriften har också fått stöd från Atlas Copco, Bombardier, Scania, Sony Ericsson, Volvo och Enea, med flera. Vinnova har gett stöd till såväl tankarna som till framtagande av agendan.

Skriften – A Strategic Research Agenda for the Swedish Software Intensive Industry – finns för nedladdning på www.swedsoft.se. Påpekas bör att undertecknad varit redaktör för skriften.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)