JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Batteritillverkaren Nilar har invigt sin nya fabrik i Gävle. Än finns bara 13 anställda men företaget siktar på 150 personer inom två år.
Det var i september i fjol som det svensk-amerikanska uppstartsföretaget Nilar bestämde sig för att starta en batterifabrik i Gävle (länk). Företaget har utvecklat en ny typ av nickelmetallhydridbatterier som kan användas i bland annat lastbilar och för energilagring i elnät. Gävle lockade med personal från Ericssons nedlagda basstationsfabrik, lediga lokaler och närhet till en högskola. Dessutom är företagets grundare född i Sandviken, strax väster om Gävle.

När fabriken invigdes i förra veckan var 11 av de 13 anställda från Ericssons nedlagda basstationsfabrik, däribland Johan Lundberg som är platschef på den nya fabriken, skriver Gefle Dagblad.

Nilar har sitt huvudkontor i Täby, strax norr om Stockholm. Pilotproduktionsanläggningen fanns dock i Denver, USA, och det är den som nu flyttats till Gävle. Batteriet är dock inte helt klart för serieproduktion – så sent som förra veckan beslutade Energimyndigheten om ett stöd på 3,6 miljoner kronor för användning av batteriet i tunga fordon.

Under våren räknar företaget med att investera 25 miljoner kronor i en större produktionsanläggning. Till nästa sommar ska serietillverkningen vara igång. Då kan det tillverkas cirka 600 batterier om dagen i Gävle. År 2013 räknar fabriken med att ha 150 anställda, skriver Gefle Dagblad.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)