JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Adapteva vill ha din hjälp

adaptevaAdapteva vill ha din hjälp

En energisnål superdatorkrets för bara 99 dollar låter väl lockande? Men det finns en hake. För att den ska bli din måste Bostonbaserade Adapteva lyckas ta in minst 750 000 dollar via crowd funding.
 Andreas Olofsson, Adapteva
Andreas Olofsson
– Vi insåg snabbt att det är svårt att sälja banbrytande teknik till stora företag. De rör sig väldigt sakta och vi kände att vi inte ville vänta längre, säger företagets svenskättade vd och grundare Andreas Olofsson till Venturebeat.

Företaget har därför sparkat igång en kampanj på sajten Kickstarter med målet att få in tillräckligt mycket pengar för att kunna börja sälja sin parallellprocessor baserad på öppen hårdvara och mjukvara. Projektet liknar i viss mån Arduino eller för den delen Raspberry Pi men ligger i ett helt annat prestandasegment.

Adapteva startade år 2008 och har fem anställda. Företaget har bara tagit in 2,5 miljoner dollar i såddfinansiering men har trots det lyckats få fram fyra generationer av sin processor som är tänkt att fungera som hjälpprocessor som på ett energieffektivt sätt tar hand om flyttalsberäkningar.

Den första modellen har 16 kärnor och i augusti kom en 64-kärnig variant som ger 70 Gflops per watt (länk).

Kretsen kallas Epiphany-IV och klockas med 800 MHz. Den består av 64 stycken risc-cpu:er länkade i 6,4 Gbyte/s till ett nätverk på chipet. Varje kärna har 32 kbyte minne och bandbredden till detta minne är 25 Gbyte/s.

Kretsarna tillverkas av Globalfoundries på wafers som delas med andra företag, vilket ger ett relativt högt pris. Genom att köra egna wafers går det att få ned priset. Den 16-kärniga varianten skulle kunna säljas för 99 dollar och den 64-kärniga för 199 dollar.

En hake med flerkärniga processorer är programmeringen. Adapteva arbetar därför på en öppen plattform som ska göra det möjligt för vem som helst att lära sig hur man programmerar dem med C++.

Innan han startade Adapteva var Andreas Olofsson anställd på Analog Devices. Han har bland annat varit med och utvecklat signalprocesorn TigerSharc och är arkitekten bakom en familj styrkretsar till digitalkameror.

I skrivande stund har 267 personer donerat 33 424 dollar (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)