JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
”Att industriella styrsystem är sårbara för elektroniska angrepp och nätangrepp har varit välkänt länge bland dem som arbetar med dessa system. Risken för att sådana oönskade händelser inträffar har dock ökat under senare år och kommer sannolikt att öka ytterligare”. Det skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i en ny rapport.
Medan överbelastningsattacker mot en webbsajt mest utgör ett irritationsmoment för dem som inte kan nå sajten kan en attack på el- eller telenätet förorsaka stor ekonomisk skada.

Stuxnet fungerade som en ögonöppnare och satte fart på arbetet med att skydda allt från kärnkraftscentrifuger till elnätet mot angrepp.

Många av dagens styrsystem är dock inte konstruerade med några skydd överhuvudtaget eftersom de ursprungligen inte var uppkopplade mot Internet.

Ett svenskt exempel på vad som kan hända är från 2010. 700 personer i Motala blev av med värmen sedan någon hackat sig in i fastighetsbolagets styrsystem och dragit ned temperaturen.

– När verksamheter förändras påverkas även riskerna. De it-miljöer vi ser idag präglas bland annat av koncentration till allt större datahallar, höggradig mobilitet bland användarna och utbredd användning av sociala medier. Det här leder förstås också till nya sårbarheter, bland annat ur ett driftsäkerhetsperspektiv och med avseende på skyddet av den personliga integriteten. Dessutom är risken för omfattande dataförluster inte långt borta. I många fall finns den information som hanteras i våra it-system inte ens tillgänglig på papper längre, säger Richard Oehme, chef för enheten för samhällets informationssäkerhet vid MSB.

Rapporten ”Trendrapport – samhällets informationssäkerhet 2012” är en sammanfattning av utvecklingen på informations- och cybersäkerhetsområdet.”går att ladda ner här: (länk).
MER LÄSNING: