JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Adam vill göra prylarna smarta över molnet

Adam DunkelsAdam vill göra prylarna smarta över molnet

För några veckor sedan blev det känt att både Texas Instruments och ST Micro­electronics ska använda svenska Thingsquares öppna programvara för att koppla prylar till Internet (länk). Därmed tas ett rejält kliv närmare Internet of Things.
– Vår nyckelinnovation är att vi gör det otroligt enkelt att komma ut på Internet. Man kan sätta vår mjukvara på i princip vilken radiokrets som helst så länge den har en programmerbar mikroprocessor, säger Adam Dunkels, medgrundare av Thingsquare, som bildades i somras.

Thingsquare Mist är ­namnet på den nylanserade svenska programvaran som vill ge ett IP-nummer till alla prylar i våra framtida hem . På så sätt ska prylarna kunna nås över Internet via smartmobiler eller annan styrutrustning.

Programvaran är gratis och helt öppen. Skälet till att Thingsquare valt den affärsmodellen är att IoT-området är ungt och att det nu gäller att snabbt vinna mark.

– Den som blir accepterad vinner marknaden. Det är den riktigt stora utmaningen för alla just nu, vare dig det är Qualcomm, Ericsson eller Thingsquare. Vi vill göra det med bra programvara som alla använder genom att den är open-source.

Uppenbarligen gillar både TI och ST det svenska uppstartsföretagets idé. Sedan den 12 mars i år erbjuder TI programvaran på CC2538, en systemkrets med Cortex M3-processor, samt radiokretsarna C1101 och CC1120 i kombination med den energisnåla MSP430-processorn. Lika­så huserar Thingsquare Mist i ST:s radiokrets Spirit 1, på den Cortex M3-baserade plattformen STM32L.

Inom kort kommer säkerligen fler radiokretsar att lanseras med den nya mjukvaran, som erbjuder internetprotokollet som ett lager ovanpå – det kan vara Zigbee, Z-wave, wifi eller annat. Programvaran som är extremt effektiv kräver inte särskilt mycket processorkraft och enbart runt 50 kbyte ROM och 10 kbyte RAM.

Men för Thingsquare är den egna programvaran – som bygger på Adam Dunkels omtalade superkompakta operativsystem Contiki – bara ett första steg. När informationen väl finns på Internet vill företaget vara med och bygga applikationer för smartmobiler.

– Vårt långsiktiga mål är att tjäna pengar på att göra internettjänster för uppkopplade prylar. Det man kallar app-back-end, förklarar Adam Dunkels.

Tyska Tado är ett exempel på hur detta kan göras. Företagets nya termostat styrs varken med rattar eller skärm, utan av en app via Internet. Appen håller reda när den sista smartmobilen lämnar hemmet och sänker då värmen automatiskt. När någon närmar sig hemmet igen skruvas värmen upp. Man kan ifrågasätta om detta är en vettig värmeregleringsmetod för hem – men självklart innehåller termostaten Thingsquare Mist.

– Plötsligt lyfter man sig från att hålla på med radioprylar till att bygga storskaliga applikationer. Företag kan fokusera på vad de vill göra med sin radiopryl, snarare än att böka med radion.

Men det är en bit kvar dit. Fortfarande måste man grotta en hel del med programvaran, eftersom den inte är helt klar. Tanken är däremot att den i framtiden ska vara fix, utan krav på anpassning.

Däremot ska man kunna skriva appar som körs direkt i programvaran lokalt. Det är intressant om man vill göra lokala mätningar och beräkningar eller kanske bara se till att två olika radioenheter kommunicerar så att det vet att de befinner sig bredvid varandra.

– Det jobbar vi med just nu och inom kort kommer vi att lansera ett nytt system som gör allt detta oerhört enkelt, säger Adam Dunkels.

Men i förlängningen vill Thingsquare lägga kraft på att skriva appar för smartmobiler och molnbaserad lagring av IoT-data, så kallad backend-kommunikation. Det ligger mycket närmare tillämpningen och är sådant som intresserar produktutvecklare.

– Idag finns det stora spelare som bara fokuserar på att vara backend för smartphone-appar som ligger på hundratals miljoner dollar i värderingar. Vi tror att det kommer att finnas ett ännu större behov av att göra samma sak med IoT, säger Adam Dunkels och tillägger:

– När vi har alla gatlyktor, alla lampor i hemmen och alla värmesystem uppkopplade då finns det ett stort behov att göra någontin vettigt med sakerna. Det är ju hela poängen med uppkopplingen. Där är vår nisch.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)