JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vad händer med Marvell?
Riskkapitalbolaget KKR har köpt 6,8 procent av halvledartillverkaren Marvell. Ingen av parterna vill uttala sig om motivet till affären eller vad det kan få för betydelse för den svenska verksamheten.
KKR eller Kohlberg Kravis Roberts & Co som företaget ursprungligen hette, har varit drivande i några av de största affärerna inom halvledarindustrin det senaste decenniet. Bland annat var KKR med och köpte loss halvledarverksamheten från Philips år 2006. En affär på 8,3 miljarder euro som skapade halvledarbolaget NXP (länk).

Året innan var KKR med i utköpet av Agilents halvledardivision som blev Avago. Den affären var något mindre med sina 2,7 miljarder dollar.

KKR har också deltagit i köpen av bland annat den danska teleoperatören TDC och servertillverkaren Sun.

Att KKR nu köpt in sig i Marvell har satt fart på spekulationerna om vad som ska hända med företaget. Ryktet eldas på av att halvledarbranschen inte längre växer särskilt fort, ett faktum som bidrog till att Avago köpte sin kollega LSI Logic strax för jul för cirka 45 miljarder kronor (länk).

Varken KKR eller Marvell vill kommentera affären men enligt EETimes har Marvell förlorat en patenttvist kring teknik för hårddiskar med universitet Carnegie-Mellon. Böterna landar på 1,17 miljarder dollar om inte företaget får domen upphävd via ett överklagande.

Marvell köpte svenska Xelerated i december 2011 (länk) och har behållit utvecklingen av nätverksprocessorer i Stockholm.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)