Skriv ut

Teodora Retegan, Foto: Erik AbeChalmersforskare: lågenergilampan ett skrotfynd

Forskaren Teodora Retegan har ett tips till svenska elektronikåtervinnare: det finns fina utvinningsbara metaller i lågenergilampor. Och hon har teknik du kan använda.
– De processer vi utvecklat är både enkla och billiga, säger hon.

Häromåret fick hennes arbetsgrupp på Chalmers stöd av Energimyndigheten för ett projekt om lågenergilampor. Målen var att dels extrahera giftigt kvicksilver, dels återvinna jordartsmetaller ur lamporna. Bägge målen nåddes.

Med bättre lagstiftning skulle ännu bättre resultat kunna nås.

– Återvinningen skulle underlättas kraftigt med Design for Recycling, som det kallas. Vi fick krossa de lampor vi fick in, de gick tyvärr inte att demontera.

Enligt Teodora Retegan är den kommersiella potentialen stor för metallåtervinning ur lågenergilampor, åtminstone på fem års sikt. Det finns redan utländska företag som hittat nischen, men de använder andra processer.

Teodora Retegan är hydrometallurg, i synnerhet är hon intresserad av återvinning av sällsynta jordartsmetaller ur elektronikavfall. Hennes doktorsavhandling handlade om något helt annat – återvinning av kärnavfall.
 
För några år sedan ingick hon i ett projekt för att återvinna material från platta bildskärmar. Då lyckades man bland annat utvinna ren indium ur kasserade skärmar.

– Det var inte så svårt när vi väl hittat rätt mix i syrabadet för urlakningen. Därefter skilde vi ut indium via vätskeextraktion i två steg, berättar hon.

Jordartsmetaller som indium och andra räknas som sällsynta och måste importeras till EU, trots att de flesta av dem finns nästan överallt i jordskorpan.

– Men i väldigt låga halter. Det är både dyrt och inte minst skadligt för miljön att utvinna indium i större skala.

Liksom flera av hennes kolleger på Chalmers ingår hon i ett antal EU-gemensamma forskningsprojekt på de stora franska forskningscentren i Cadarache och Marcoule.

Foto: Erik Abe