EMBEDDED WORLD Först fanns Risc V bara som en fri specifikation. Idag finns många gratisimplementeringar. Kanske för många? undrar Rick O’ Connor, central figur inom den öppna cpu-arkitekturern Risc V.
Risc V-stiftelsen och Open HW Group blandas ibland samman. Men skillnaden är enkel, enligt Rick O’ Connor. Han borde veta eftersom han är en grundare av den förra och ordförande för den senare.
Risc V-stiftelsen definierar Risc V. Open HW Group implementerar. Det senare är ärligt talat vad folk är oftast är intresserade av. Att rösta om att addera en ny subtil pausfunktion till instruktionsuppsättningen för Risc V? Nja. Det kan säkert andra sköta bättre.
– Öh, du, Risc V-killen! Ge mig en kärna!
Det är snarare så det typiskt låter, berättar Rick O’ Connor.
Han håller en halvtimmes rundabordssamtal på mässan Embedded World. Mässan hålls i år virtuellt och vi har samlats 17 deltagare i ett videomöte i mässans mässplattform Talque.
Det blir inte så mycket till rundabordssamtal – Rick O’ Connor undrar om vi är blyga? Istället håller han tråden med en snabbrepris av en presentation han redan hållit. Mot slutet kommer några frågor.
Angående tillgången till gratis Risc V-kärnor var detta det första stora hinder som Risc V behövde övervinna för att kunna ta fart, berättar han.
Idag är alla gratisimplementeringar ett potentiellt bekymmer. Han lägger upp en tabell med 23 stycken öppna kärnor från universitet, företag och enskilda. De har delvis olika licenser men är alla fria att tanka hem och använda.
– Om vi ska vara ärliga så kommer inte alla dessa att kunna överleva.
Han tänker på problemet att underhålla dem alla. Det späder ut personresurserna. Han jämför med det öppna operativsystemet Linux – mjukvaruvärldens motsvarighet till Risc V. Linux hade ett otal distributioner när det var färskt.
– Nu är det nere i kanske fem, sex stycken som räknas.
Han tippar att detta kan vara en lagom antal även för öppna Risc V-familjer.
Kvalitet, licensregler och färdplan är några barriärer som funnits för adoption av Risc V.
Det duger inte för en ingenjör att komma dragandes till ett miljondollarsprojekt med någonting som man hittat på öppenkodsforumet Github. Och du måste kunna övertyga företagets jurister om att öppenkoden inte hindrar dig från att behålla kontrollen över egen teknik. Och du vill veta att plattformen du investerar i har en framtid.
Det är därför Open HW Group finns – som ett nav i vad som förhoppningvis kan bli ett stabilt öppet ekosystem kring kärnor och verktyg av senaste klass.
Open HW Group utvecklar en Risc V-familj kallad Core V. Idag finns två familjemedlemmar – en styrkrets-CPU kallad CV32E4 eller Riscy och en Linux-CPU kallad CVA6 eller Ariane.
Riscy är verifierad och klar. Tapeout med utvecklingskort ska kunna komma i år. Debug och spårning av programkörning finns inte, men det finns en aktiv arbetsgrupp.
Ariane finns i 64- och 32-bitarsversioner som båda är under verifiering.
En mötesdeltagare undrar om någon server-CPU är på gång, som hos Arm, en kommersiell konkurrent till Risc V.
Rick O’ Connor myser över frågan.
– Bra fråga! Och lite svindlande. Det är en rejäl utmaning och teamet som Arm har är väldigt starkt. Vi har inget projekt på gång nu. Men jag tror vi kommer att kunna tackla det över tiden. Det finns intresse.
Han pushar för medlemskap i Open HW Group. Kärnorna är fria för alla. Men om du kanske vill se ännu mer intresse för en server-cpu, så vill du gå med och påverka.
Risc V-projekt är det enda som finns inom Open HW Group idag. Men planen är, och har varit sedan starten, att utveckla fler sorters kärnor, bekräftar Rick O’ Connor.
– Vi heter Open Hardware group, inte Open Risc V Group.
Gruppen har 62 medlemmar och partners, bland dem NXP, Silicon Labs, IAR, Cadence och Huawei.
– Vi förväntar oss vara 80 vid årets slut.