Skriv ut
På kort tid har flera företag kommit med produkter som gör att webbläsare kan användas för att presentera mätdata. Det finns också begränsade möjligheter att styra förlopp via webbläsaren.

Genom att gifta ihop Internettekniken med programvara för virtuella mätinstrument blir mätvärden och andra parametrar direkt tillgängliga för alla som är anslutna till Internet och har en webbläsare, som Netscapes Navigator eller Microsofts Internet Explorer. Det spelar med andra ord ingen roll om man sitter i ett kontrollrum intill pappersmaskinen eller på ett kontor tusen mil bort.

Larm kan skickas via epost om till exempel produktionen stannar och i begränsad omfattning blir det möjligt att styra instrumenten via Internet.

Svagheten är givetvis säkerheten och Internets tidvis låga bandbredd. Men med ett intranet, det vill säga ett internt Internet inom företaget, slipper man dessa problem.

Webbtekniken har några uppenbara fördelar. Informationen kan överföras oberoende av hur datanätet ser ut och vilken dator användaren har. Dessutom kommer alla persondatorer inom en snar framtid att ha en webbläsare. Antagligen blir den en del av operativsystemet.

Hur stor är då arbetsinsatsen för att allt detta ska bli verklighet? Om man ska tro tillverkarna, det vill säga de tre amerikanska företagen National Instruments, Intuitive Technologies och Wonderware som aviserat programmoduler för Internet den senaste tiden, är arbetsinsatsen ganska liten.

Det enda man ska behöva göra är att lägga till några rader kod i mätprogrammen så att de kan kopplas ihop med en webbserver som i sin tur är ansluten till Internet.



Servern svarar


Webbservern tar emot alla inkommande frågor från webbläsarna, plockar ut den efterfrågade informationen från mätprogrammet och skickar sedan tillbaka svaren.

Det här kan göras mer eller mindre avancerat. I den enklaste varianten från exempelvis National Instruments görs en skärmdump av den virtuella instrumentpanelen med en funktion inbyggd i webbläsarna kallad "server push". Bilden skickas från servern till webbläsaren med bildformatet JPEG, men förbindelsen kopplas inte ner utan lämnas öppen. Det här ger möjlighet för servern att skicka nya, uppdaterade bilder utan att förbindelsen behöva kopplas upp igen.

Det går också att bygga upp sidan med mer information än bara JPEG-bilden på samma sätt som man skapar en vanlig webbsida med HTML-kod.



Skräddarsydda sidor


Sidor som är uppbyggda av skärmdumpar blir alltid statiska, även om mätvärdena ändras. Vill man ha dynamiska sidor så får man tillgripa så kallade CGI-program. CGI, eller common gateway interface på engelska, är exekverbara program som genererar returinformation. Programmen körs på serverdatorn och vanliga funktioner är att uppdatera en hemsida med ny information, göra sökningar eller räkna antalet besökare.

Den hittills mest långtgående möjligheten i den nya tekniken är att göra "klickbara" sidor så att användaren kan styra processen eller instrumentet. Det fungerar på samma sätt som med vanliga hemsidor, det vill säga att när man klickar i en viss sektor av bilden så skickas en fråga till servern. I dagsläget har bara National Instruments aviserat denna funktion ihop med sin produkt LabWindows/CVI.

Klickbarhet kräver dock att webbläsaren kan hantera en Microsoftteknik kallad Activex, tidigare benämnd OLE. Än så länge är det bara Microsofts webbläsare som klarar detta men Netscape aviserade nyligen att man också kommer att implementera funktionen.

Den som vill prova tekniken kan ta en titt på National Instruments väderstation i Austin, Texas. Adressen är www.natinst.com/daq/

weather/.

Per Henricsson