Skriv ut

Tillväxtverket och EU:s regionalfond satsar 70 miljoner kronor i sex halvledarprojekt som tillsammans med medfinansiering från regionala och nationella aktörer blir till 175 miljoner kronor. Finansieringen är en del av EU:s satsning på att öka unionens oberoende inom halvledarområdet.

Redan före jul kom den första nyheten att Linköping och Östergötland stod bakom ett av de projekt som fått klartecken. Konsortiet ska bygga upp en värdekedja för semiisolerad kiselkarbid inklusive galliumnitrid på semiisolerad kiselkarbid. Elektroniktidningen har en artikel om projektet i sitt senaste nummer.

Igår kom också nyheten att ett konsortium med branschföreningen Svensk Elektronik i spetsen beviljats pengar för att samordna alla halvledarprojekt som dragit igång de senaste åren och nu har Tillväxtverket släppt listan på alla sex projekten.

Förutom de två ovan, Halvledare – en svensk värdekedja och Semicon Sweden, får forskningsresursen Myfabs renrum i Uppsala, Kista, Lund och på Chalmers var sitt anslag som primärt ska gå till modernisering av utrustning och ökad servicekapacitet inom bland annat litografi, etsning och slutprocessning.

Planeringen av utlysningen har genomförts i nära samarbete med Vinnova som har kompetens på området och som de senaste åren finansierat ett antal kompetenscenter inklusive SCCC som är under uppstart och blir Sveriges nod inom EU:s forskningssatsning Chips JU.

De sex projekten:

Semiconductor Arena

Stärkt ekosystem för halvledare

Myfab Uppsala för svensk halvledarinnovation

 

Myfab Chalmers för svensk halvledarinnovation

Myfab Lund för svensk halvledarinnovation

Halvledare– en svensk värdekedja