Skriv ut

Försvarets materielverk (FMV) fick i november förra året i uppdrag att identifiera, inventera och analysera skyddsvärda produkter, verksamheter och entiteter på området halvledarteknik i Sverige. När utredningen nu landar i Elektroniktidningens brevlåda är slutsatser och rekommendationer maskade och därmed oläsliga.

FMV har producerat en kort och mycket välskriven rapport om halvledarområdet som täcker hela kedjan från insatsvaror, processteknik, konstruktion och fabriker till test och kapsling liksom en omvärldsanalys. Att myndigheten till fullo behärskar området stod klart redan när temarapporten om halvledare publicerades i december 2022 (länk).

Sedan dess har spänningarna mellan USA och Kina trappats upp med exportrestriktioner från bägge parter plus att alla världsdelar har sjösatt sina stödprogram för den lokala halvledarindustrin i form av egna versioner av Chips Act.

Den nya rapporten om sårbarheter inom halvledarområdet har tagit avstamp i FMV:s egen rapport från 2022 plus rapporter om halvledarområdet från Tillväxtverket och Rise men författarna har också gjort ett antal intervjuer och skickat ut en skriftlig enkät.

FMV konstaterar att Sverige saknar en strategi för halvledarområdet vilket gör att de begränsade resurser som finns, inte utnyttjas på ett optimalt sätt. Ett annat problem är att finansieringen är splittrad på många olika finansiärer och dessutom för liten för att svenska parter ska kunna delta fullt ut i EU-projekt.

Svenskt näringsliv får också en känga för att inte tydligt uttrycka sina behov inom halvledarområdet, något som skulle kunna bidra till att öka intresset. Idag är det svårt att rekrytera svenska studenter till både master- och doktorandutbildningarna.

Samtidigt konstaterar rapporten att svensk forskning har stort fokus på material och komponenter med brett bandgap, medan industrin framförallt är intresserad av design och halvledarsystem.

Som vanligt lyfts Finland fram som en förebild med en tydlig strategi och större ekonomiska muskler.

FMV har också tittat på den globala scenen där teknikkriget mellan USA och Kina kan leda till problem även i Sverige och Europa. Sällsynta jordartsmetaller är ett exempel på områden där Kina har nästintill monopol. Landet har också resurser att bygga upp inhemsk industri som konkurrerar ut sina europeiska motparter. FMV nämner tre exempel i form av solceller och batterier liksom enklare halvledare.

Verket belyser också risken för teknikläckage som på sikt kan påverka Sveriges försvarsförmåga. Det kan handla om allt från vanliga forskningssamarbeten till spionage.

Kapitlen Risker och sårbarheter liksom Åtgärdsförslag och rekommendationer är dock maskade så hur verket anser att Sverige ska agera för att möta hoten får vi inte veta.

Däremot är listan över svenska halvledarföretag fullt läsbar och upptar cirka hundra poster.

Rapporten visar också hur snabbrörligt området är. Sedan den blev klar 23 april har USA i princip stoppat försäljning och support till Kina av EDA-verktyg för processnoder på 7 nm eller bättre. I och med att en amerikansk trio av företag är helt dominerande på området ser det ut att slå hårt.

En annan förändring är att ett svenskt konsortium tog kontroll över mems-foundryt Silex i Järfälla förra veckan. Det hade tidigare kinesiska ägare vilket lett till att kommunledningen bett regeringen stoppa företagets planer på att bygga ut fabriken.

Vill du läsa ”Risk- och sårbarheter inom området halvledarteknik” 25FMV313-15 får du begära ut rapporten från Försvarsdepartementet.