JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
De två mobilplattformarna U380 och U500, som Ericssons plattformbolag lanserade veckan före jättemässan Mobile World Congress i Barcelona, är vid första påseende förvillande lika.

Båda är avsedda för HSPA med 7,2 Mbit/s i nedlänken och båda har multimediaacceleratorer för avancerade tjänster.

Båda är också trekretslösningar med en rf-krets, en analog basbandskrets och en digital basbandskrets. Men där upphör likheterna.

I U380 är det Texas Instruments plattform Omap som står för grovjobbet när mobilen kör multimedia medan U500 har en grafikplattform med tre Arm-kärnor utvecklad av plattformsbolaget.

– De fyller helt olika syften. U380 är tänkt för öppna operativsystem som Linux, Windows och Symbian medan U500 är färdigförpackad för mobiltillverkare med egna gränssnitt, säger Björn Ekelund som är ansvarig för produktplanering och teknikutveckling på Ericsson Mobile Platforms.

Finns färdiga tillämpningar
Samarbetet med Texas Instruments, som annonserades i juli 2007, medför att plattformsbolagets kunder kan dra nytta av alla de tillämpningar som utvecklats för öppna operativsystem och för Omap liksom den skara av utvecklare som kan plattformen. TI är också en leverantör med gott rykte.

– Huvudsyftet med samarbetet är att möta operatörernas krav på öppna miljöer och få ned utvecklingstiden för applikationsprogram.

U500 å andra sidan innehåller tre Arm11-kärnor som tillsammans har en prestanda på över 1200 MHz.

– Det är ett stort steg framåt och ger en enorm multimediakapacitet till en kostnad som är rätt för mellansegmentet.

Processorkapaciteten och multiprocessorarkitekturen ger unika möjligheter att utföra flera saker parallellt.

– När man till exempel spelar ett on-linespel över nätet kan det tyckas som att man bara gör en enda sak men i själva verket är det flera parallella processer med höghastighetsmodem, videoklipp, mp3-ljud, en spelmotor i Java och kanske instant messaging.

Trekretslösning
Att lyckas krama kraften ur alla tre kärnorna är inte helt lätt men Björn Ekelund hävdar att plattformsbolaget lyckats väl med uppgiften.

Förutom att målgrupperna är olika är U500 också billigare än U380.

Båda plattformarna är trekretslösningar och kommer med en ny radiokrets och en ny analog basbandskrets. Gränssnittet mot radion är standardiserat och kunderna kan därför välja att använda en radiokrets från någon annan leverantör.

När de första produkterna baserade U500 och U380 väl lanseras hösten 2009 kommer de säkert att ha både Bluetooth och wlan. Dessa funktioner är dock inte integrerade i kretspaketen. Det finns så klart gränssnitt men kunderna får komplettera med en eller två extra kretsar.

I butiken nästa höst

Detsamma gäller navigering.

– Vår plattform är en referensdesign som innehåller kretsar för GPS, wifi och Bluetooth från partners, säger Björn Ekelund.

Dessutom behövs effektsteg, några minneskretsar och diverse andra externa komponenter för att det ska bli en komplett telefon.

Den som vill ha en mobil med U500 eller U380 får vänta ett drygt år. De mobiler som lanserades på Mobile World i Barcelona är baserade på olika medlemmar av U300-plattformen som lanserats under 2006 och 2007.

Amerikanska Broadcom väckte mycket uppmärksamhet i höstas när företaget gick ut och pratade om sin kommande enkretslösning för multimediamobiler i mellanklassegmentet för 3G. Det lär dock dröja ända tills 2010 innan den finns i en kommersiell produkt.

Ser man istället till de enklaste modellerna har det funnits enkretslösningar från både Infineon och Texas Instruments för GSM och GPRS.

Enkretslösning på gång
Under nästa år kommer plattformsbolaget (EMP) att annonsera en enkretslösning för 3G.

– Det blir en lågkostnadslösning för HSPA i de nedre marknadssegmenten, säger Björn Ekelund.

På Mobile World passade plattformsbolaget också på att som första företag i världen att demonstrera en fungerande mobil för LTE, av vissa kallat 4G. Visserligen är det långt ifrån en färdig produkt med sin kombination av FPGA:er och asicar men med 25 Mbit/s i både upplänk och nedlänk visar den ändå vart utvecklingen är på väg. (länk).
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)