JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 10 april 2020 VECKA 15
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Optonav är namnet på marknadens noggrannaste optiska navigeringssensor. Det hävdar i alla fall Kistaföretaget Printdreams som ligger bakom lanseringen.
Sensorn är främst avsedd för Printdreams trådlösa lilla skrivare, men företaget vill även licensiera sensorn för tillämpningar utanför skrivarbranschen.

Sensorn håller reda på var Printdreams handhållna skrivare befinner sig. Kraven på noggrannhet är höga för att det inte ska uppstå förskjutningar i bilden när handen sveper skrivaren fram och tillbaka över underlaget. Optonavs felmarginal anges till "mindre än diametern av ett mänskligt hårstrå" på några centimeters rörelse.

- Med den nya sensorn kan man skiva ut en full A4-sida som hänger ihop. Kvaliteten är 10 gånger bättre än med vår tidigare sensormodul, säger Printdreams vd Jan Erik Hedborg.

I Optonav ingår en vanlig CMOS-sensor, egenutvecklad optik samt en kraftfull DSP för företagets egenutvecklade algoritmer och programvara. Fixpunkter och korrektioner beräknas i realtid för att avgöra om en punkt ska skrivas eller inte.

Företaget ska visa upp sin skrivare i juni, och hoppas att den ska locka någon eller några av de runt 20 potentiella tillverkare som Printdreams för diskussioner med. Sedan ska sensormodulen anpassas för masstillverkning. Programvaran ska exempelvis implementeras i en asic för att få ner kostnaden.

Printdreams öppnar även dörren för företag som vill licensiera sensorn för andra tillämpningar än skrivare. Jan Erik Hedborg nämner medicinteknik och industriverktyg som två exempel på branscher som han varit i kontakt med.

- Navigeringssensorn kan göra nytta var som helst där man behöver positionera något, säger han.

Charlotta von Schultz
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)