JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Den svenska bildsensorspecialisten Irnova kliver upp i värdekedjan genom att lansera moduler i eget namn. Till en början handlar det om tre varianter.
Irnova bildades när forskningsinstitutet Acreo knoppade av sin bildsensorverksamhet för knappt ett år sedan. Företaget är specialiserat på infraröda detektorer, så kallade Qwip-detektorer (Quantum Well Infrared Photodetector), och har hittills levt på att leverera detektorer monterade med en utläsningskrets på ett keramiskt substrat, så kallade fokalplansmatriser, till modultillverkare och systemkunder.

Värmekameraexperten Flir är exempelvis kund sedan lång tid tillbaka. Men nu börjar alltså Irnova att leverera kompletta moduler i eget namn.

– Man kan tro att vi börjar konkurrera med våra kunder, men vi samarbetar snarare med dem. De blir underleverantörer till oss, men vi tar hela ansvaret för produkterna, säger Lars Karlsson, sälj- och marknadschef på Irnova.

Till en början lanserar Irnova tre moduler. Den första består av en termokammare (dewar) med en inbyggd kylare samt styrelektronik och optik. Sensorn som används är en Irnova384 med 384 x 288 pixlar. Modulen väger endast 800 gram.

– Det är vår minsta modul. Den är liten och lätt och främst tänkt att användas i handhållna tillämpningar med begränsad livslängd, då kylningen är integrerad, säger Lars Karlsson.

Den andra modulen är klart större. Sensorn har 640 x 480 pixlar och kylare ansluts vid sidan om modulen, vilket gör kylningen betydligt effektivare. Modulen beräknas ha en livstid på 20 000 timmar

– Båda modulerna är tänkta att användas inom industrin och militären. Vi har redan kunder som håller på att designa in dem i sina tillämpningar, säger Lars Karlsson.

Den tredje modulen är lite annorlunda. Den är inte utvecklad i samarbete med någon kund och med den siktar Irnova enbart på industrin. Modulen har inga rörliga delar, den innehåller en Irnova384-sensor och har begåvats med en helt ny typ av kraftfull kompressorkylare.

– Vi ser att denna modul passar i industriella stationära tillämpningar där man kör kontinuerlig drift. Den har mycket lång livslängd, uppåt 50 000 timmar, men är också betydligt större än de övriga modulerna, säger Lars Karlsson.

Planen är att den sistnämnda modulen ska finnas tillgänglig under hösten.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)