JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

IP-protokollet är ett självklart förstahandsval när det gäller IT-utrustning. Det har också slagit igenom inom mobilnäten men för enklare sensornät har det ansetts vara för stort och energihungrigt. Det vill den nybildade intressegruppen IP for Smart Objects (IPSO) ändra på.

Bakom IPSO finns en rad tunga namn som Cisco, Ericsson, Freescale och Sun Microsystems men också det svenska forskningsinstitutet Sics. Orsaken stavas Adam Dunkels och den minimala IP-stack han utvecklat på Sics.

Adam Dunkels arbete ligger till grund för 6lowpan (IPv6 over low power WPAN), en standard för användning av IP-protokollet över trådlösa datanät med låg effektförbrukning.

Många brukar hävda att IP-protokollet är för stort för att användas i till exempel Zigbeenät.

– Det är roligt att det är samma argumentation idag kring trådlösa apparater, att IP är för stort. Jag hävdar fortfarande att det går, sade han till Elektroniktidningen i april (länk).

Han sitter med i den tekniska styrgruppen för IPSO och har tillsammans med JP Vasseur från Cisco, skrivit det white paper som lägger den tekniska grunden för alliansen: "IP for Smart Objects - IPSO White Paper #1"(länk)

 

IPSO har som mål att marknadsföra IP-protokollet som det naturliga valet för noder i till exempel sensornät. Det gäller bland annat hemautomation, fabriksautomation eller inom sjukvården där patienterna tillstånd kan övervakas oberoende av var de befinner sig. Tekniken är även intressant för olika typer av säkerhetstillämpningar, till exempel för gränsövervakning.

IPSO:s arbete blir ett komplement till det som görs av standardiseringsorganet Internet Engineering Task Force (IETF) och ingenjörsorganisationen IEEE.

Förutom marknadsföringsaktiviteter ska IPSO även göra interoperabilitetstester.

Det finns två nivåer på medlemsklap i IPSO. Den lägre kostar 2500 dollar per år och ger tillgång till tekniska dokumet och möjlighet att delta i möten liksom att få sina produkter kvalificerade av organisationen.

För 5000 dollar per år får man även en plats i styrelsen och rösträtt på mötena.

Mer information finns på http://www.ipso-alliance.org

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)