JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Kiselsmedjan Chartered tänker innan årets slut dra igång tillverkning med geometrier på 40 nm, för att nästa år lansera produktion på såväl 32 som 28 nm. Idag är företagets finaste process 45 nm.

Det Singaporebaserade foundryt Chartered ser ut att göra en kraftansträngning för att komma ikapp och förbi sina större konkurrenter TSMC och UMC i Taiwan. Från dagens 45 nm ska företaget i rask takt gå till 40, 32 och 28 nm, allt på bara drygt ett år. Det framkom när företagets alliansansvarige Walter Ng offentliggjorde bolagets framtidsplan - roadmap - vid en presentation häromdagen enligt tidningen EE Times webbsajt.

Chartered samarbetar nära med IBM, och är med i dennas organisation Common Platform Alliance. Syftet är att dela kostnaderna i utvecklingen av framtida halvledarprocesser. Bland medlemmarna i denna "fab club" märks även AMD, Freescale, Infineon, NEC, Samsung, Sony, ST och Toshiba.

Produktionen på 40 nm är en så kallad halvnod, något förenklat en krympt version av 45 nm-tekniken. 32 nm-processen är däremot en fullnod, en process byggd från grunden med en rad nya material, däribland dielektrika med högt k-värde och metallgrindar. Kretsar gjorda i denna 32 nm-teknik ska enligt tidigare uttalanden från IBM och Chartered bli 35 procent snabbare och mellan 30 och 50 procent strömsnålare än motsvarande kretsar gjorda i 45 nm-teknik.

Walter Ng var fåordig om 28 nm-processen, men den är enligt EE Times troligen också en halvnod utgående från 32 nm-tekniken.

De offensiva planerna ska ses i ljuset av att foundrybranschen spås en tuff framtid. Efter en längre tids tillväxt är utnyttjandegraden nu på nedåtgående. Analytikern Steven Pelayo på banken HSBC i Hong Kong spår enligt EE Times att foundryna bara har omkring 75 procents beläggning av sin kapacitet under fjärde kvartalet i år.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)