JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 17 februari 2020 VECKA 08
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Teliasonera vill bli först i världen med LTE, fjärde generationens mobiltelefoni, och har beställt två nät - ett av Ericsson som ska byggas i Stockholm och ett av Huawei som ska byggas i Oslo. Båda ska tas i kommersiell drift nästa år, och både Ericsson och Huawei säger sig bli först i världen med LTE.
Förr, på den tiden Teliasonera hette Televerket, var samarbetet med Ericsson närapå en symbios. Numera är det en nyhet att Teliasonera väljer just Ericsson som leverantör på hemmaplan i Stockholm. Att företaget samtidigt väljer kinesiska Huawei som parallell leverantör av motsvarande nät i Oslo är onekligen ett tecken i tiden.

LTE-näten, eller 4G som verkar vara den akronymen som såväl Teliasonera som Ericsson och Huawei föredrar för dagen, marknadsförs lite olika i de båda fallen. I Stockholm är det bredbandsfunktioner som främsta användningsområden. Sociala nätverk, multimedietidningar och strömning av HD-tv utlovas redan i pressmeddelandets första mening.

- Det nya 4G-nätet kommer att göra för bredband vad mobiltelefoni gjorde för röstsamtal, skriver Ericsson i pressmeddelandet.

Teliasonera anger också att de svenska kunderna är världens mest avancerade användare, som skäl till satsningen i Stockholm.

Hur väl de norska användarna står sig på världsrankingen framgår inte av något pressmeddelande. I stället är det LTE-nätets miljövänlighet som förs fram som främsta argument för Huaweis bygge i Oslo. 

Enligt Ericsson kommer LTE-nätet i Stockholm att få högst datatakt av alla mobila bredbandsnät i världen. Företaget anger tio gånger högre än dagens mobila bredbansnät, utan att närmare specificera vad man jämför med. Enligt Huawei blir Oslonätet det snabbaste. Vem som har rätt återstår att se - det kan bli oavgjort.

Båda näten har börjat byggas och ska bli kommersiella nästa år. För både Huawei och Ericsson är det den första kommersiella LTE-installationen.

I Ericssons leverans ingår bland annat ett antal basstationer av typen RBS6000 och ett antal routrar från Redback modell Smartedge 1200. I avtalet ingår också gemensam utveckling av konsumenttjänster kring mobilt bredband.

Huawei specificerar inte specifikt vad som ingår i dess nät, men säger att leveransen gäller ett nyckelfärdigt LTE-nät inklusive basstationer, kärnnät och driftstödssystem.

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)