JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 21 februari 2020 VECKA 08
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Verizon Wireless, en av världens största teleoperatörer, ska bygga USAs första LTE-nät. Utrustningen är beställd från Ericsson och Alcatel-Lucent, plus en mindre del från Nokia-Siemens. Ambitionen är att komma igång med nätet redan i slutet av året.
Hur stor ordern är har Verizon inte avslöjat, men enligt tidningen Ny Teknik kan det röra sig om mellan 7 500 och 10 000 basstationer. Nätet ska enligt planen bli kommersiellt aktivt på två platser i USA antingen sent i år eller tidigt nästa år, med 15 områden på kartan för nästa år. Verizon kan därmed bli före Telia, som tidigare berättat om sina planer för LTE-start i Stockholm och Oslo 2010 (länk).

Ericsson och Alcatel-Lucent delar enligt uppgift på leveranserna av basstationer och stamnät. För Ericsson är ordern en bekräftelse på företagets ledande roll inom LTE. För Alcatel-Lucent är ordern en överlevnadsfråga - det är den första bekräftelsen på att man är med i LTE-racet som fullvärdig konkurrent. Om Verizon valt bort Alcatel-Lucent skulle trovärdigheten rasa rejält då just Alcatel-Lucent varit hovleverantör till Verizon för dess nuvarande cdma-baserade nät.

Att Nokia-Siemens bara får leverera en liten del, den så kallade IMS-lösningen (IP multimedia subsystem), torde vara en klen tröst för det företaget. IMS-delen ska dessutom delas med Alcatel-Lucent. Den delen av avtalet torde vara en besvikelse för Ericsson, som gjort stort väsen kring sina egna IMS-produkter.

För Motorola och Huawei är besvikelsen ännu större - ingen av dem får leverera något till nätet över huvud taget.

Enligt analyshuset ABI Research väntas investeringarna globalt i LTE, från alla operatörer, uppgå till 8,6 miljarder dollar fram till 2013. Hur mycket just Verizon tänker investera är oklart, men Ny Teknik citerar en annan analytiker som tror att Ericssons andel av ordern vara värd över 22 miljarder kronor.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)