JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

RTLKomplett webbserver på Arm9

Kaliforniska Real Time Logic lanserar mjukvara som låter dig förvandla ditt inbyggda system till en webbserver på en 60 MHz-processor med 1 MB minne – att jämföra med de 1 GHz och 50-100 Mbyte som en typisk webbserver kräver.
Visst vill du kunna plocka upp ett fönster till ditt inbyggda system i webbläsaren? Problemet är att det krävs ganska mycket resurser för att implementera en webbserver – du kan behöva 50–100 MB minne och en processor på 1 GHz i ditt lilla inbyggda system.

En lösning på problemet kommer från Brasilien. Vad sägs om att kunna lägga en webbserver i en processor på 60 MHz som bara behöver 1 MB minne?

Och det handlar inte om en kompromiss till webserver som offrar funktionalitet eller prestanda. Istället får du en plattform som är 20 gånger snabbare än standardteknik, och i sina kodbibliotek bjuder på det senaste i form av Ajax, Soap, SSL och ytterligare förkortningar som har att göra med hur moderna webbsidor konstrueras.

Priset du betalar är att du överger mainstreamfåran av webbserverteknik för ett antal mindre kända teknologier. Du programmerar inte i PHP – som alla andra – utan i ett språk som heter Lua. Och du kör en webbserver som heter Barracuda istället för Apache.

Å andra sidan är detta ett uppköp om du orkar ta dig över inlärningströskeln. Det tycker i alla fall amerikanska RTL (Real Time Logic) som just nu skaffar sig en säljkanal i Sverige.

RTL säljer ett mjukvarupaket vilket du kan sjösätta på alla 32-bitarsprocessor. Det används idag under bland annat Linux, VxWorks, Neutrino, Integrity, ThreadX och Windows CE. Militär, industri, medicin och konsumentelektronik finns bland kunderna.

Paketet säljs som mjukvara och det finns inga licenskostnader.

För att ge en mycket kort introduktion till programspråket Lua, så har det en semantik som liknar det klassiska objektorienterade programspråket Scheme, som också influerade webbläsarspråklet Javascript, om du är mer bekant med det. Lua körs i en virtuell maskin, likt Java, men i servern, inte i webbläsaren.

Språket Lua föddes på ett katolskt universitet i Rio de Janeiro, Brasilien och används bland mycket annat i implementationen av det populära online-spelet World of Warcraft.

RTL tycker att du ska skriva dina tillämpningar i Lua, för att det är ett smidigt språk, och har de nämnda biblioteken för att bygga webbgränssnitt.

Men det finns också en möjlighet att skriva sitt serverprogram direkt i C eller C++. Och du kan blanda – i Lua ingår ett bibliotek med 153 C-funktioner och -definitioner som låter dig integrera C-kod med Lua-kod på en låg och effektiv nivå.

Om du googlar efter ”webbservrar med litet fotavtryck”, så hittar du ett antal sådana därute. Men till skillnad från alla dessa är Lua-plattformen enligt RTL tekniskt en ”applikationswebbserver”, vilket ska vara en viktig förklaring till dess prestanda.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)