JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Bluetest testar wlanlänken

Göteborgsbaserade Bluetest är känt för sin modväxlade kammare, ett kompakt mätrum för att karakterisera antenner till mobiltelefoner. Nu breddar företaget verksamheten med ett testinstrument som betygsätter kommunikationslänken i wlanprodukter.
– Vi har redan tre japanska kunder till instrumentet. Det första är levererat och de andra två går i början av mars, säger Kjell Olovsson som är vd på Bluetest.

Vilka företagen är kan han inte avslöja.

TTS11, som instrumentet döpts till, är i första hand tänkt att mäta hur bra nedlänken till en smartmobil, bärbar dator eller någon annan apparat med wlankommunikation fungerar. Instrumentet kan dock även användas för att testa upplänken.

Måttet som används är den erhållna datatakten i förhållande till signalstyrkan vid mottagarantennen. Förhållandet ger en bra bild över hela mottagarkedjan inklusive antenn, radiokretsar och basbandsdelen.

Klarar a, b, g och n
Testsignalen genereras av en dator som är kopplad till instrumentet. I normalfallet använder man instrumentets inbyggda wlandel för att omvandla den digitala bitströmmen till en radiosignal enligt någon av standarderna 802.11 a, b, g eller n med support för 2 x 2 Mimo. Därefter går signalen till en eller två av utgångarna på instrumentet som i sin tur är kopplade till den eller de antenner som skickar ut signalen.

Med de inbyggda dämparna kan man sedan justera vilken signalstyrka som når testobjektet.

Det behövs också en liten mjukvarusnutt, en app, som laddas ned till testobjektet och som mäter och sedan rapporterar den mottagna datatakten i testobjektet.

För den som även vill inkludera inverkan av accesspunkten, till exempel en wlanrouter från en speciell tillverkare, går det att koppla förbi instrumentets inbyggda wlanradio och istället förvandla TTS11 till en programmerbar stegdämpare. Då kopplar man in wlansignalen från accesspunkten till instrumentet, dämpar signalen till rätt nivå, och skickar sedan ut den på instrumentets utgångar.

Instrumentet fungerar självklart tillsammans med Bluetest modväxlade testkammare och företagets programvara men det går att använda vilken testkammare som helst.

Det går också att använda instrumentet utan testkammare. Man kopplar då ihop testinstrumentet direkt med testobjektet via en eller flera rf-kablar.

Fler produkter på gång

Att Bluetest tagit fram wlan-testaren beror enligt Kjell Olovsson på att kunderna frågat efter instrumentet.

– Det finns inget liknande på marknaden och så ger det oss fler ben att stå på.

Tanken är att utveckla ytterligare instrument för andra radiostandarder men för att klara det behövs fler utvecklingsingenjörer.

– Vi behöver växa, så vi är ständigt på jakt efter utvecklingsresurser.
TTS11 kostar 150 000 kronor i grundutförande plus 30 000 till 50 000 kronor för mjukvaran till mätdator och testobjekt.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)