JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 4 augusti 2020 VECKA 32
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
SEE 2012 Hur ska mobilnäten hantera den explosionsartade tillväxten av datatrafik som genereras av allt fler uppkopplade apparater och ständigt ökande videokonsumtion? Peter Öhman, som arbetar på Ericssons teknikstab, pekade ut tre huvudspår under sitt keynoteföredrag under andra dagen av SEE-mässan i Kista.
Det existerande mobilnätet förbättras lite sakta, näten förtätas och så kompletterar man med andra radiolösningar som till exempel wifi.

– Vi befinner oss i en inflektionspunkt. Näten har byggts ut för telefonerna ska fungera men användningen kommer att explodera när alla apparater kopplas upp, säger Peter Öhman.

Ericsson har under flera år trummat in budskapet att det år 2020 kommer att finnas 50 miljarder uppkopplade apparater. Det är tio gånger fler än idag när vi har cirka 5 miljarder mobilabonnemang på 9 miljarder människor.

Förutom att näten måste svälja den ökande datatrafiken måste de också bli smartare.

– Vi är på väg mot ett nät som sköter sig självt.

I framtiden räcker det med att koppla in strömmen och sedan konfigurerar den nya basstationen sig självt. Ett annat exempel som Peter Öhman nämnde är sportevenemang. Då samlas många människor på en liten yta och kravet på datatrafik ökar tillfälligt. Den mobilcell där arenan finns blir då automatiskt mindre medan de intilliggande blir större. På så sätt kan den tillgängliga kapaciteten omfördelas tillfälligt.

En annan lösning är att tillåta att mobilerna nyttjar wifi-nät utan att användaren behöver blandas in som idag. Tekniken kommer med standarden 802.11u.

En teknik som idag kräver fast nät, men som i framtiden kommer att migrera till det mobila nätet, är videokonferenser. Idag krävs cirka 50 Mbit/s för att en videolänk ska upplevas som bra, en kapacitet som få har tillgång till hemma.

Videokonferenser används därför mestadels av företag för att personalen ska slippa resa.

– Jag har lärt känna många människor den vägen även om man inte kan ta en fika ihop, säger Peter Öhman.

Han spår att tekniken på sikt kommer att användas inom en rad andra områden, bland annat inom åldringsvården.

– Det billigaste sättet att ta hand om gamla människor är leva ihop med dem utan att bo ihop med dem. Att låta dem bo kvar hemma.

Ett sätt att åstadkomma det är skapa någon sorts ständigt pågående videokonferens där vårdpersonal och anhöriga är närvarande om än på distans.

– Det främjar också möjligheten att arbeta hemma. Jag skulle egentligen kunna hålla den här presentationen hemifrån via en videolänk, säger Peter Öhman.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)