JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Lars HultmanTunnfilmsfysiker blir vd på SSF

Stiftelsen för Strategisk Forskning har utsett Lars Hultman som ny vd. Han är idag professor vid Linköpings universitet där han forskar inom materialvetenskap och nanoteknik.
– Det ska bli fantastiskt roligt att bli vd för SSF, säger Lars Hultman. Jag kommer att verka för att befästa stiftelsens roll som en ledande svensk forskningsfinansiär. Dessutom ser jag ett stort värde i forskningens koppling till landets konkurrenskraft, och därigenom i förlängningen, vårt välstånd och livskvalitet, säger Lars Hultman i ett pressmeddelande.

Han beskrivs som en humanistiskt lagd naturvetare med ett intresse för teknik och människor. Grundutbildningen fick han vid Linköpings universitet; han är civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik. Sin post-doc gjorde han vid Northwestern University i USA och han har varit gästprofessor vid University of Illinois, USA.

Lars Hultman är medlem i Kungliga Vetenskapsakademien och IVA (Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin) samt styrelseledamot för MAX-IV-Laboratoriet för synkrotronljus i Lund.

Hans forskargrupp i Linköping sysslar med atomslöjd och att studera hur tunna filmer av metaller och keramer växer på olika ytor. Filmerna kan användas inom bland annat verkstads- och halvledarindustrin samt för bioimplantat.

Tillsammans med olika företag har han sökt ett tjugotal patent och han ansvarar idag för en forskningsbudget på över 70 miljoner kronor.

Lars Hultman tillträder 1 juni.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)