JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Nytt elektroniklabb på gång i Halmstad

Halmstad befäster sin ställning som elektronikkluster genom ett nytt samarbete mellan högskolan och femton elektronikföretag i regionen. På agendan står bland annat en helt ny testkammare för testning av elektronisk utrustning.
Projektet heter ECH, Elektronikcentrum i Halmstad. Det får sitt högkvarter i anslutning till Högskolan i Halmstad, som är navet i det elektronikkluster som skapats av de många avknoppningarna från högskolans forskningsprojekt om inbyggda system och trådlös kommunikation.

I dag omsätter de avknoppade högskoleprojekten cirka 1 miljard kronor och sysselsätter uppemot 600 personer.

Förutom de femton elektronikföretagen i ECH-nätverket ingår också SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, branschorganisationen Svensk Elektronik, Science Park i Halmstad, Region Halland och Halmstad kommun.

I dag finns det ett testlabb på högskolan med avancerade mätinstrument för miljoner, men det krävs också en riktig testkammare – ett skärmat och dämpat rum med antenner och antennstyrningsutrustning.

I princip har en arbetsgrupp med doktoranden Emil Nilsson i spetsen bestämt sig för vilka instrument och annan utrustning som testhuset bör ha.

Förutom antenner och antennstyrning ska det finnas signalgeneratorer, mätmottagare, närfältsprober, ESD-testare, oscilloskop, spektrumananalysatorer och nätverksanalysatorer.

I dag anlitar företagen SP för testning, men med en egen testkammare kan Halmstadsföretagen öka tempot i utvecklingsarbetet.

Så här skriver ECH i sin programförklaring: "ECH ska vara en mötesplats där innovationer och avancerade tester på nya elektronikprodukter kan genomföras, en mötesplats där företag och forskare får möjlighet att träffas och pröva nya teorier i en välutvecklad laborativ miljö."

Här är alla företagen i ECH-nätverket:

Advanced Electronic Systems AES
Armeka
Artektron
Comfort Audio
Etteplan
Free2move
Getinge
HMS Industrial Networks
J&D Assisting Systems
Lansen Technology
Nibe
Phoniro Systems
Redsense Medical
Sensor Communications Sweden
Structab
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus