JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

PTS vill betygsätta mobiltelefoner

Hur bra är mobiltelefonerna egentligen? Åtta nordiska och baltiska myndigheter vill nu att EU-kommissionen ställer krav på information om mobiltelefoners mottagningsprestanda.
När man sätter betyg på nya mobiler handlar det mest om hur stora skärmen är, om man kan bläddra genom att blinka, hur många kärnor processorn har eller andra mer eller mindre användbara saker.

Däremot skrivs det inte en rad om hur bra bra radiodelarna eller antennerna är. Det här vill regleringsmyndigheterna i Norden och Baltikum råda bot på med en ny märkning liknade den som används för energiförbrukning.

Det är bara om det blir uppenbara problem med tappade samtal, som 3G-modellen av Iphone, som prestanda i radiodelarna lyfts fram.

Och kanske är det inte så konstigt. Det är lättare att jämföra klockfrekvenser än mottagarkänslighet och antennutformning trots att de senare antagligen påverkar upplevelsen av telefonen mer är processorprestanda.

För sviker datalänken är smartmobilen tämligen obrukbar.

De nordiska och baltiska regleringsmyndigheterna vill skapa en märkning kvaliteten i mobiltelefonernas radiodelar. Myndigheterna har gemensamt uppmanat EU-kommissionen att ställa krav på information om mobiltelefonernas mottagningsprestanda.

Myndigheterna anser att konsumenterna behöver hjälp. Det går inte att i förväg ta reda på hur bra en mobiltelefon fungerar. Det vet man först när man har köpt den och använder den.

– Ett krav från EU på information om mobiltelefoners mottagaregenskaper skulle underlätta för konsumenter att kunna göra medvetna val av telefon utifrån deras behov, säger PTS generaldirektör Göran Marby i ett pressmeddelade.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)