JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Sveriges tio bästa innovationer


Elektroniktidningen kan nu avslöja de tio nominerade bidragen till elektronikpriset Swedish Embedded Award. Här finns allt från fyrverkeristyrningsprogram till radiomoduler som kan kommunicera i tre olika frekvensband och en låsanordning som automatiskt låser fast elcykeln och börjar ladda batteriet.
Elektronikindustrins stora innovationspris Swedish Embedded Award delas ut i början av november i samband med de två stora mässorna Embedded Conference Scandinavia och M2M Summit Scandinavia på Kistamässan i Stockholm.

Fem innovationer är nominerade i företagskategorin och fem i studentkategorin.

I företagskategorin kommer de nominerade bidragen från företag i Stockholm, Sundbyberg, Göteborg, Växjö och Västerås.

I studentkategorin kommer två bidrag från Chalmers tekniska högskola i Göteborg, två från Högskolan i Halmstad och ett från Campus Norrköping vid Linköpings universitet.

Här är de fem nomineringarna i företagsklassen.

ABEM Terraloc Pro från Sundbybergsföretaget ABEM. Det är ett bärbart seismiskt instrument som kan användas för allt från mikroseismisk undersökning av betongstrukturer till att mäta egenskaper och tjocklek hos jordskorpan.

Fire Control G2 från Göteborgsföretaget Vinnter. Det är ett digitalt avfyrningssystem för att kontrollera visuella effekter som pyroteknik, gasoleldar, lasrar och rökmaskiner.

Forester från Dasa Control Systems i Växjö. Forester är ett apterings- och styrsystem för skogsmaskiner, framför allt till så kallade skördare. Gränssnittet är lättanvänt och föraren kan enkelt styra avverkningen för att få optimalt utbyte till sågverk eller massaindustri.

E-athletics är en inbyggd elektronikenhet med sensorer och radioenhet som hjälper släggkastare att få rätt rotation, acceleration, rörelseriktning och läge i släggkastet. Skaparen är den sexfaldige SM-mästaren i släggkastning, Kjell Bystedt i Västerås. Hans företag heter Parabel Idrottsteknik.

Scypho från Stockholmsföretaget ATC Industrial Group är ett självlärande system för styrning av inomhusklimat i villor. Scypho består av en gateway som kopplar upp villans värmesystem mot Internet samt en programvara som optimerar energiåtgången.

Här är de fem nomineringarna i studentklassen.

Embedded Message Relay Client från Linköping är en brygga mellan sensornätverk och internet som tar alla meddelanden, oberoende av protokoll, och skickar dem till rätt destination.

Flow Go Low är ett examensarbete från Högskolan i Halmstad. Det styr olika elanvändare i hemmet för att undvika onödig standbyförbrukning och dra fördel av elprisets variation under dygnet.

Låsanordning med induktiv laddning för elcyklar är ännu ett examensarbete från Halmstad. Låsanordningen låser automatiskt fast elcykeln och börjar ladda batteriet. Cykelstället innehåller låsmekanism, sensorer och primärspolar för den induktiva laddningen.

Radiomodul för kommunikation i frekvensbanden 433/868/915 MHz från Chalmers ger bättre räckvidd än det hårt belastade 2,4 GHz-bandet. Radiomodulen från Chalmers anpassar frekvens, effekt och radioprotokoll för respektive marknad.

Venus Sensing and Controlling Systems från Chalmers används för kontinuerlig och beröringsfri mätning och styrning i bioreaktorer för biologiska processer. Systemet mäter pH, syrehalt, koldioxidhalt och temperatur i vätskor.

Bland talarna på embedded-konferensen finns Dan Hammerstrom från det amerikanska försvarsdepartementets forskningsorganisation Darpa samt Pete Lomas från Raspberry Pi Foundation.

Hela programmet för konferensen finns här.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)