JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
På dagen för 25 år sedan blev Elektronikkonsult ett aktiebolag. Fast företagets historia sträcker sig ytterligare tio år bakåt i tiden, avslöjar vd Vidar Wernöe, som varit med i 13 år.
För 35 år sedan startade Ove Schöld och Bertil Ernberg konstruktionsföretaget Elektronikkonsult. Först som ett handelsbolag, men den 17 oktober 1988 blev det AB-status. Ända sedan start har fokus legat på att konstruera elektronikprodukter, med inriktning mot strömförsörjning, kraftelektronik och mönsterkortsdesign.

 – Jag har varit med i 13 år och det finns många roliga minnen. I fjol hade vi till exempel ett kanonår med ett galet tryck. Vi startade runt 90 projekt under året, jämfört med mer normala 60. I år är det lugnare, men omsättningsmässigt kommer detta år att bli ett av våra bättre, säger Vidar Wernöe.
 
Telekom var under många år företagets levebröd. Innan Elektronikkonsulttiden var Bertil Ernberg kollega med Torbjörn Johnson och Tommy Moberg, som båda grundade Radiosystem år 1978.

– Elektronikkonsult fick ta ansvar för all kraftutveckling och konstruktion av mönsterkort till de första NMT- basstationerna. Sedan dess har vi varit med i utvecklingen av många generationer mobiltelefonisystem.

Genom åren har företaget breddat sin verksamheten, och idag har ett stort antal globala industriföretag adderats till kundlistan.

–  Jag har gjort lite research inför vårt firande ikväll och kommit fram till att vi under de senaste tio åren har haft över 60 helt olika kunder. Våra kraftlösningar finns idag på fartyg, i fordon, på tåg, inom oljeindustrin, i försvarselektronik och medicintekniska produkter, säger Vidare Wernöe.

Kärnverksamheten är nyutveckling. Allt fler projekt är knutna till batteriladdning och batteridrivna tillämpningar, även uppdrag inom motorstyrning och olika kraftlösningar till industrin har ökat på senare tid.

För fyra år sedan gjorde företaget ett avsteg från kärnverksamheten genom att dra igång tjänsten döpt till Kraftdoktorn där nya kunder kan få upp till fyra timmar gratis konsultation.

– Genom åren har jag sett så många tekniska problem. Vissa kan vi lösa på tio minuter, andra är mer komplexa. Med Kraftdoktorn vill vi sänka tröskeln för konstruktörer att ta råd utifrån genom att starta en gratis tjänst, förklarar Vidare Wernöe.

Idag har Elektronikkonsult 19 anställda som i kväll ska ut och fira företagets födelsedag.

Grattis, säger Elektroniktidningen!
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)