JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

ABB fick pris för bamsebrytaren

ABB:s ultrasnabba brytare för högspänd likström har av en enig jury utsetts till Sveriges bästa innovation 2013. Priset på 100 000 kronor skänker ABB till den ideella föreningen Mattecentrum.
Bakom utmärkelsen Innovationspriset står Vinnova, ÅF, Å-forsk och Veckans Affärer. Juryn består av Lena Treschow Torell, Jonas Wiström, Anders Snell, Hans Otterling, Staffan Helgesson, Charlotte Brogren och Jill Bederoff.

Så här säger juryn om ABB:s HVDC-brytare.

”Den kallas för lösningen på ett hundraårigt pussel. Med detta jättesprång i utvecklingen av strömöverföring kan bolaget bidra till såväl samhällsnytta, inte minst i Västerås och Ludvika där tekniken är utvecklad, som övergången till förnyelsebara energikällor och en mer hållbar värld. Genombrottet med den ultrasnabba brytaren för högspänd likström, en så kallad hybrid hvdc breaker, ger inte bara bolaget en stark position inom det växande segmentet för havsbaserad vindkraft utan försvarar dess position som global ledare på kraftområdet samtidigt som den visar på en enastående förmåga att få fram banbrytande innovationer."

Nyheten om världens första hvdc-brytare, stor som ett hus, offentliggjordes för ganska exakt ett år sedan.

ABB:s forskare och ingenjörer har genom att kombinera snabb mekanik med kraftelektronik lyckats bryta ett kraftflöde på 1 GW inom fem millisekunder.

ABB beskriver det som att få stopp på en 40-tons lastbil som kommer dundrande i full fart snabbare än man hinner blinka.

ABB tog hem Innovationspriset 2013 i konkurrens med teknikföretaget Axis, som erövrat världen med sina övervakningskameror och dataspelbolaget King, som vunnit enorma framgångar med mobilspelet Candy Crush Saga.

Tidigare vinnare är: Tobii Technology (2012), Rebtel (2011), Spotify (2010), SKF (2009), Melker Andersson Group (2008) och Raysearch Technologies (2007).

Innovationspriset omfattar också ett studentpris. I år gick det priset till e-boken ”Kalle Kodare, som en grupp studenter på mediaskolan Hyper Island skapat. Kalle Kodare är ett pedagogiskt sätt att intressera barn för programmering och kodning.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)