JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Svensk kiselfotonik på gång

Kiselbaserad fotonik som kan integrera ett stort antal funktioner på samma chip är eftertraktat i data- och telekomindustrin, som vill se billigare, energisnålare men ändå avancerade kommunikationslösning. I halvledarlabbet i Electrum i Kista har forskare under flera år arbetat med detta. På senare tid har fyra företag knoppats av – alla med sin egen integrationstouch.
Idag används framför allt hybridlösningar som kräver kostsamma insatser för att montera komponenterna. På sikt vill man istället ha integrerade lösningar, så kallade Photonic Integrated Circuits (PIC), med så många funktioner som möjligt integrerade på samma chip. Samtidigt är optokomponenter, där basen utgörs av en kiselskiva‚ det riktigt attraktiva utvecklingssteget, eftersom kisel är den mest kommersiellt utvecklade halvledaren för integrerade kretsar.

Optiska komponenter som ska användas i data- och telekomsystem måste vara tillverkade i material som kan avge och detektera ljus i våglängdsområdet från 0,85 µm till 1,55 µm.

Så för att kunna pressa priset på morgondagens fotonik – och även minska förlusterna – är det integrerade optokretsar på kisel, så kallade Si-PIC, som hägrar. Tekniken gör det möjligt att på samma chip direkt tillverka allt från laserdioder och optiska detektorer till optiska vågledare och modulatorer, men också elektronik i CMOS.

Under ett par år har olika avdelningar på KTH i Kista arbetat i Electrumlabbet med att utveckla delsteg för att kunna tillverka Si-PIC-kretsar. Ur denna verksamhet har fyra företag brutit sig loss på senare tid.

Epiclarus och Nocilis, grundade 2012 och 2011, har kommit en bit på väg och arbetar nu båda med olika byggblock för att snart realisera sina första Si-PIC-kretsar. Tvix och Neop är väldigt färska, på väg att registreras som aktiebolag.

Läs mer om företagen i opto-kvartetten här:
Gifter ihop opto med kisel
Polymer med mål att packa tätare
Ytemitterande lasrar som ökar takten
Materialcocktail skräddarsyr bandgapet

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)