JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Årets SER-Prize till Mikael Östling

KTH-professorn Mikael Östling, expert på transistorer i kiselkarbid, blir årets vinnare av Svenska Elektro- och Dataingenjörers Riksförening ingenjörspris, SER-Prize. Hans mångåriga forskning har banat väg för energieffektiva effekttransistorer, en viktig ingrediens i den hållbara samhället värd att uppmärksamma anser SER.
När SER-Prize delas ut för andra gången är det processor Mikael Östling forskning som uppmärksammas med äran, en statyett och 20 000 kronor.

Syftet med det SER:s pris – som delas ut på föreningens årsmöte den 8 april – är att lyfta fram den viktiga roll som elektro- och dataingenjörer har i utvecklingen av dagens smarta och hållbara  samhälle. I fjol var det Axis som utvecklar nätverkskameror i Lund, som tog hem förstapriset.

Mikael Östling har fått mycket uppmärksamhet på senare tid. I februari tilldelades hans forskarteam bland annat 32 miljoner kronor för att göra transistorerna i germanium, vilket gör det möjligt att sänka spänningsnivån i kretsarna och således minska strömförbrukningen drastiskt (länk).

Genom åren har han även lyckats kommersialisera sin forskning tillsammans med innovatören Bo Hammarlund och Martin Domeij i företaget Transic, som utvecklade krafttransistorer i kiselkarbid och sedan såldes till halvledarföretaget Fairchild (länk).

Nu står  Mikael Östling åter i rampljuset. Han får SER-Prize 2014 för sin världsledande forskning, och utveckling av världens första kommersiella högeffekttransistor i kiselkarbid, skriver SER.

Beslutet motiveras bland annat med: ”... den nya effekttransistorteknologi som Mikael Östling nu utvecklat, tar transistorn ytterligare ett steg i utvecklingen, genom att effekttransistorer i kiselkarbid erbjuder en radikal minskning av vår globala energiförbrukning och en möjlighet att få ut avsevärt bättre verkningsgrad ur miljövänliga energikällor som sol- som vindkraft.”

– Mikael Östling är med andra ord en mycket bra och inspirerande rollmodell för svenska Elektro-, Data-, IT-ingenjörer, säger Sten Jacobson, prisansvarig i SER:s styrelse och juryns ordförande.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)