JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Elon Musk: alla våra patent tillhör dig

Den amerikanska elbilstillverkaren Tesla tänker inte försvara sina patent mot intrång. Inspirerad av öppenkodsrörelsen uppmanar grundaren Elon Musk istället till kopiering för att få ut fler elbilsmodeller på marknaden.
I ett brev som publicerades i går förklarar Elon Musk att han tyckte patent var ett bra sätt att försvara sig mot att bli överkörd av storföretagen.

– Men jag kunde inte ha haft mer fel. Elbilsprogram, eller program för andra bilar som inte har förbränningsmotorer, hos de stora tillverkarna är små eller icke existerande, sammantaget utgör de mindre än 1 procent av deras totala försäljning.

Han fortsätter med att kritisera de etablerade biltillverkarna för att de elbilar de trots allt tagit fram har korta körsträckor och begränsade volymer.

Det finns runt två miljarder fordon och det tillkommer cirka 100 miljoner per år. Tesla är för litet för att själv kunna göra ett avtryck på den globala fordonsmarknaden. Företaget tillverkade mellan 25 000 och 30 000 bilar förra året. Och huvudkonkurrenterna är inte andra elbilstillverkare utan alla bilar som drivs av fossilt bränsle.

– Genom att applicera filosofin från öppenkodsvärlden på våra patent så stärker vi snarare än försvagar vår ställning på marknaden, säger Elon Musk.

FOTNOT
Den underliga grammatiken i Elon Musks rubrik – ”All our patent are belong to you” – anspelar på ”All your base are belong to us” som är ett citat ur ett datorspel från 1991.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus