JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Om två år, 2018, ska Teliasonera och Ericsson börja testa 5G-teknik i Stockholm och Tallinn. Exakt hur stort försöket blir eller viken prestanda nätet får är inte klart – men företagen har ambitionen att bli först i Europa.

Samarbetet mellan Teliasonera och Ericsson går långt tillbaka i historien, de två företagen var pionjärer på 2G, 3G och 4G. För 4G skedde lanseringen 2009 i Stockholm och Oslo. Just nu pågår kapplöpningen mot 5G för fullt och standarden förväntas vara klar år 2020.

Redan två år tidigare, 2018, tänker de två dra igång vad som kan bli Europas första större fältförsök i Stockholm och Tallinn. Exakt vad det kommer att omfatta ville varken Hélène Barnekow från Teliasonera eller Charlotta Sund från Ericsson svara på, på dagens presskonferens på Teliasoneras huvudkontor i centrala Stockholm. En orsak till det är att fälttestet ser ut att bli en kombination av nya tjänster som går att köra via det befintliga 4,5G-nätet och tjänster som kräver ett nytt radiogränssnitt och därmed kommer att vara svårare att få ut i fält i någon större omfattning.

– Med 5G kommer allt att vara uppkopplat, det gäller sensorer till person och sensorer till sensorer, sade en uppspelt Ericssonchef Hans Vestberg som deltog tillsammans med Teliasoneras vd Johan Dennelind på en videolänk från Davos.

– Vi kommer att vara väldigt tidiga, kanske blir vi först, tillade Dennelind.

Möjliga tillämpningar kan vara e-hälsa med realtidsövervakning av patienter och distansbehandlingar, uppkopplade bilar inklusive säkerhetskritisk kommunikation mellan fordon, olika IoT-tillämpningar liksom högre bandbredd och bättre täckning för vanliga konsumenter.

Mycket handlar om att de två företagen vill förstå vad 5G kan användas till, hur affärsmodellen ser ut liksom hur man ska driva och supporta näten. Att företagen valt att förlägga en del av testet till Tallinn hänger samman med att Estland ligger före Sverige när det gäller digitalisering.
   

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)