JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Sveriges första minisatellit ska upp i år

Satelliten har en volym på en liter och en vikt på ett kg och är byggd av forskare vid Luleå tekniska universitet. Den skjuts upp i rymden innan årets slut tillsammans med nära 50 andra i det internationella projektet QB50.

Det rapporterar Luleå tekniska universitet. Luleåsatellitens data ska kunna förbättra de befintliga modellerna av atmosfären.

De nära 50 minisatelliterna kallas cubesats och kommer att utföra mätningar på plats i den till stora delar outforskade lägre termosfären. Mätningarna ska komplementera de fjärranalyser som görs av observationssatelliter, av sondraketer och av instrument på Jorden.

Forskargruppen i rymdtekniska system vid Luleå tekniska universitet ska slutföra tillverkningen av sin cubesat under våren. Alla satelliterna byggs av internationella team inom akademin i samarbete med industrin.  

Tanken är att de närmare 50 satelliter som kommer att skjutas upp ska arbeta tillsammans, det vill säga ha samordnade omloppsbanor, rörelser och manövrar. Ett sådant kluster av satelliter skapar möjligheter för mer omfattande mätningar i rymden.

RezaEmami
Reza Emami

– Att ha flera satelliter i mer ordinär storlek att utföra sådana här uppdrag blir naturligtvis svårt med avseende på kostnader, komplexitet och tiden det tar att utveckla dem. Därför finns det incitament för att använda mindre och enklare plattformar, såsom miniatyriserade satelliter, säger Reza Emami, professor i rymdtekniska system vid Luleå tekniska universitet.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus