JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Länge har människor lockats av idén att att alstra solel i solrika Sahara, för att sedan distribuera den över elslukande Europa. Men hittills har förlusterna i kablarna varit ett problem. Ett kabelhölje med mycket hög isolation tycks dock kunna bana väg för ett genombrott. KTH-doktoranden Love Pallon står bakom resultatet.

– Kabelhöljet har gjorts tio gånger mer isolerande än tidigare, vilket är den stora nyheten, säger Richard Olsson, universitetslektor på avdelningen för fiber och polymerteknologi vid KTH, i ett pressmeddelande.

Richard Olsson handleder Love Pallon i hennes doktorandarbete.

Polyetenplast har använts eftersom det är en av de bäst isolerande material som finns.

– Tack vare denna bedrift kan man höja spänningen i kablarna och minska energiförlusten. Resultatet är ett internationellt genombrott, påpekar Richard Olsson, i samma pressmeddelande.

En viktig detalj är att plasten som används är så ren som möjligt. Annars finns det risk för att kabeln börjar brinna när spänningen höjs. Samtidigt finns det alltid lite föroreningar kvar i kabeln från tillverkningen.

Just detta har Love Pallon och några andra KTH-forskare tagit fasta på. För att lösa problemet har de tillfört ”föroreningar” i form av extremt rena nanopartiklar.

– Det handlar om att tillsätta lagom mycket, kan man säga, och samtidigt fördela nanopartiklarna så jämnt som möjligt i plasten. Därmed bildas inga ansamlingspunkter där laddningskoncentrationer kan byggas upp och få kabeln att brinna av när spänningen höjs, förklarar Richard Olsson.

Doktorandarbetet som Love Pallon utfört, har nyligen publicerats på förstasidan i den vetenskapliga tidskriften Journal of Materials Chemistry A.

Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) har finansierat arbetet och resultatet är patenterat av samarbetspartnern Borealis i Stenungsund.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus