JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Teknik

Ett nytt realtids­operativ­system såg dagens ljus i slutet av januari. Det heter PX5 RTOS och kan enklast beskrivas som en implementation av IEEE Posix pthreads API (”pthreads”), en standardiserad programmerings­modell för fler­trådade ­Linux­app­li­ka­tioner, ovanpå en hård real­tids­kärna med svars­­tider på eller till och med under mikro­sekund­nivå.

Apple använder redan galliumnitrid i sina datorladdare på 140 W, Samsung har det i S22:an och EU:s energieffektiviseringsdirektiv spås elda på efterfrågan på GaN-komponenter eftersom de har mindre förluster än kisel. Det höga priset har varit en hämsko men här skulle Epinovatechs lösning kunna ändra förutsättningarna.


Internationella tecken i URL:er gjorde äntligen räksmörgås.se till en laglig domän. Men det finns säkerhetsproblem.

2023 kan bli året för nya hastighetsrekord i trådlösa lokalnät. Den kommande standarden WiFi 7, även känd under sin IEEE-beteckning 802.11be, utlovar överföringskapacitet över 40 Gbit/s, 4–5 gånger högre än ­dagens WiFi 6 (802.11ax).

Dela upp datapaketen i mindre delar och skicka dem i olika frekvens- och tidsluckor. Det ökar ­sannolikheten för att informationen kommer fram även om det finns störningar. Lösningen, döpt till Mioty, har utvecklats och standardiserats av det tyska forskningsinstitutet Fraunhofer i Nürnberg och är ett färskt alternativ till Lorawan.

Transistorn är en av nittonhundratalets viktigaste uppfinningar. Utan den skulle
vi inte ha datorn, mobiltelefonen och Internet. Nästan allt som är eldrivet i hemmet innehåller transistorer: tv, radio, dator, surfplatta, bredbandsrouter, telefon, spis, ugn, kylskåp, diskmaskin, tvättmaskin, rakapparat, eltandborste, led-lampor.

JAN TÅNGRING:
Testa Chat GPT
men lita inte på den

Jag har pratat med Chat GPT i helgen  – det nya fascinerande AI-chattprogrammet. Det har lärt mig mycket, men som så många andra har jag även blivit lurad. Den låter lika tvärsäker när den har rätt som när den har fel. Ganska lik en människa, med andra ord.

Tre svenska experter delar sina erfarenheter, varnar för fällor, och beskriver utmaningar för dig som vill införa artificiell intelligens i dina inbyggda system.

IoT har blivit det främsta tillämpningsområdet för det nya språket Rust, som erbjuder en kombination av ett modernt programmeringsspråk, bra prestanda och hög säkerhet. Enligt en färsk undersökning är Rust det snabbast växande programmeringsspråket.

SiFive lanserade redan för fem år sedan sin Arduino-kompatibla HiFive1. Idag finns ett antal kandidater som kanske kan göra anspråk på att vara RISC-V:s motsvarighet till Raspberry Pi.

Världens minsta RISC-V-processor, SERV, vinner inga hastighetstävlingar men kostar å andra sidan bara några få tusen grindar. I de fall när det är ont om kiselyta kan detta vara den viktigaste parametern.

 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus