JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

DEBATT

Mike Danilovic:
Batteribyte för tunga fordon är här för att stanna
Går det att dagligen ladda hundratals tunga lastbilar med megawattladdare utmed vägarna? I Kina växer ett ekosystem för batteribyte på tunga fordon. Tekniken skulle snabbt kunna rullas ut även i Sverige.

Jonas Alexander Söderlund, Note:
Sverige behöver innovativa och modiga start-up-företag
Några av de mest spännande småföretagen vi har i vårt land kan känna en oro inför att närma sig större leverantörer inom såväl utveckling som produktion.

Digital Sweden:

Fler företag kan delta i europeiska forskningsprogram

Smartare elektroniksystems programkonferens går av stapeln den 12 september i Stockholm. Årets program kommer att få en internationell prägel då konferensen gästas av EU-programmet ECSEL:s vd Bert De Colvenaer och Smartare Elektroniksystems systerorganisationer i andra europeiska länder.

Jan Tångring:
Både bil och förare borde ha sett henne
Kvinnan borde ha haft reflex. Men en väl konstruerad självkörande bil har tre sensorsystem som vart och ett borde ha kunnat upptäcka henne och undvikit eller mildrat påkörningen. Det är min slutsats efter att ha tittat på de två filmerna från dödsolyckan i Tempe i söndags kväll.

Alok Sanghavi, Achronix:
FPGA-block lyfter systemkretsarna
Fysiska begränsningar har börjat sätta stopp för hur mycket mer krympta processgeometrier kan bidra till att lyfta processorernas prestanda. Därför har utvecklarna börjat diskutera hur de kan ändra arkitekturen – istället för att packa ännu fler transistorer i ett chip – för att öka hastigheten. En av de största innovationerna i branschen kommer sannolikt att vara en återupptäckt  av en teknik som funnits under en längre tid – den gamla goda FPGA:n.

Mats Alaküla

Elvägar – för mer än bara lastbilar

Under det senaste decenniet har det dykt upp nya tillverkare av både personbilar och bussar som är helelektriska, men även tunga lastbilar som är plug-in-hybrider. Alla dessa nya produkter har gemensamt att de tänjer gränserna för vad som går att göra med lagring av elektrisk energi i batterier samt laddning av dessa batterier. 

Självkörande taxi kommer att utrota privatbilismen i USA till år 2025. Detta enligt en av grundarna av taxiutmanaren Lyft. Han beskriver processen som ”den tredje transportrevolutionen.”

Shaofang Gong:

Elektronikutbildningen behöver förnyas

Elektronik är ett gammalt ämne men det har ständigt utvecklats och lett till nya tekniska revolutioner. Ta trådlös ­kommunikation som exempel som sedan 80-talet flyttat gränserna från megahertz till gigahertz samtidigt som Internet pressat upp data­takterna i de fasta näten från megabit per sekund till terabit per sekund. Alla dessa fantastiska framsteg har skett på mindre än 50 år vilket betyder mindre än två generationer av utvecklings­ingenjörer.

MansNIlssonMÅNS NILSSON:

Så kan elbilen ta över i åtta steg

Plötsligt är två tredjedelar av alla nybilar i Norge el- eller hybridbilar. Miljöforskaren Måns Nilsson berättar hur andra länder kan följa Norge i spåren.

Staffan Skogby:

Satsa på energieffektivitet i datacenter

Smarta telefoner, Internet of Things (IoT) och IT driver ett ökande behov av datakraft i datacenter. Jag deltog i Swedish Datacenter Initiative i oktober, en återkommande konferens i Stockholm med bland annat Fortum, ABB och ett femtiotal företag verksamma på den svenska marknaden.

Stefan Löfven, var finns
såddfinansieringen och Vinnova?

När statsministerns nyinstiftade innovationsråd träffas på Harpsund idag saknas två viktiga komponenter som behövs för att stärka Sverige innovationsförmåga och därmed konkurrenskraften, det verk som har till uppgift att göra just dettta – Vinnova – och det gödningsmedel som det är skriande brist på – såddfinansiering.

 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus