JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

LEDARE

Per Henricsson:
Gratis folkbildning för miljarder
Säg det onda som inte har något gott med sig. För ett halvår sedan visste få svenskar vad en halvledarkomponent är eller hur den tillverkades. Idag har de flesta en grundläggande förståelse för hur de fungerar och var de används plus att många numera vet att det är TSMC, Samsung och Intel som har de vassaste processerna.

Per Henricsson:
Vad tillför distributörerna?
Nyheten om att Texas Instruments avslutar samarbetet med Avnet om ett drygt år sätter finger på en intressant fråga: Vad är distributörernas roll?
 

Per Henricsson:
Teknik som vapen i handelskrig
Handelskriget mellan USA och Kina har snurrat på under sommaren utan att komma närmare en lösning. Om Huawei är en bricka i spelet eller om Washington är genuint oroat över säkerheten är omöjligt att avgöra.

Per Henricsson:
Allt ljus på Huawei
Det går knappt en dag utan att det kommer nyheter om Huawei. De flesta går ut på att landet A eller operatören B överväger att stoppa/kasta ut/välja bort företaget i upphandlingen av 5G.

Anna Wennberg:
Data skapar jobb – vem äger data?

Klassiska industriföretag säljer inte längre enbart fysiska produkter. Istället livnär de sig allt oftare på att leverera produkter med tillhörande tjänster.

Per Henricsson:
När skruvdragaren blev mjuk
Den som passerat Arlanda på sistone har inte bara mötts av Ericssons budskap som täcker väggarna och handlar om miljarder uppkopplade enheter, kirurgi på distans och intelligenta fabriker. Även Atlas Copco har hakat på om än i blygsammare skala.

Per Henricsson:
Vem i hela världen kan man lita på?
Artikeln i Bloomberg Businessweek den 4 oktober om att kinesiska agenter placerat en avlyssningskrets på ett serverkort från Supermicro fick enormt genomslag. Trots att alla utpekade mycket kraftfullt förnekade historien fortsatte den att leva under flera veckor med nya ”avslöjanden” utan att någon kunde visa upp ett endaste hackat kort.

Per Henricsson:
Vad hände?

Jag vet inte när det hände men plötsligt inser jag att Ericsson tagit över väggarna på Arlanda. Från att ha varit allmän slagpåse där olyckskorparna såg behov av en jättelik nyemission, till att företaget skulle bli slukat av Cisco, finns det idag en ny själv­säkerhet.

Per Henricsson:
Går det att betygsätta förarassistenter?

Amerikanska IIHS (The Insurance Institute for Highway Safety) har testat en Volvo, en Mercedes, två Teslor (S och 3) och en BMW på hur bra de är på att hålla sig i filen och automatiskt bromsa för ett hinder. IIHS kan inte kora en vinnare, alla bilar begår misstag ibland.

ANNA WENNBERG:
SEE dalar - vad lockar dig?

Jag frågar frankt: vill du ha en elektronikmässa i Sverige? Om svaret är nej kan du sluta läsa här. Möjligen kan du lägga lite tid på att fundera på varför du så spontant svarar nej, men det är en annan historia.

Per Henricsson:
Inga träd växer till himlen

Framtiden är som bekant svår att förutse. Vem hade exempelvis kunnat ana att Berlinmuren skulle falla och Östtyskland återförenas med Västtyskland? Eller att Apple skulle peta ner Nokia från mobiltelefontronen. Eller att Alphabet – Googles moderbolag – Facebook och Amazon skulle styckas upp i mindre delar?
Vänta nu, det sista är inte sant

 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus